Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството в оставка гледа 37 проекторешения

Правителството в оставка ще заседава днес. 37 са проекторешенията в официалния дневен ред.

Очаква се решение за отчуждаване на имоти частна собственост, за да бъде изграден пътят Кърджали - Подкова. Безвъзмездно за управление ще се предоставят имоти на Министерството на земеделието и храните, Министерството на младежта и спорта и Министерството на отбраната. Редица държавни комисии също ще получат безвъзмездно имоти за управление.

Допълнително пари правителството в оставка ще отпусне и на Министерството на отбраната и на общини - близо 1 млн. лева, за да покрият пътни разходи на правоимащи болни, за командировки на експерти в ТЕЛК-овете, както и за доброволните формирования по места, които реагират при бедствия и аварии.

Правителството ще разгледа и предложената от Министерството на земеделието концепция за начина, по който ще се разпределят парите за земеделие през следващите седем години. Концепцията предвижда субсидии над 300 000 евро да не се изплащат, а тези между 150 000 и 300 000 евро да бъдат намалени с 5%. В нея обаче са записани и правила, които браншовите организации категорично не приемат. При обсъждането в ресорната парламентарна комисия те настояха да отпадне предложението на ДПС - на малките стопанства да бъде изплащано подпомагане от 1250 евро. Според земеделците това ще доведе до изкуствено раздробяване на земята и е форма на социално подпомагане, с което се печелят политически дивиденти. Въпреки съпротивата на бранша концепцията ще бъде внесена в Министерски съвет без промяна, а до 1-ви август трябва да бъде представена и в Брюксел.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32