Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открива се ловният сезон за пернат дивеч

Днес се открива ловният сезон за пернат дивеч. 130 хиляди са ловците в България.

Спазването на правилата за безопасност е първото и най-важно нещо, което ловците ще си повторят и в първия ден на лова. За разлика от 2010-та година, когато при нещастни случаи по време на лов загинаха 10 и бяха ранени 20 души, тенденцията е положителна. За последната година само трима са пострадали, каза главният секретар на Ловно-рибарския съюз Васил Василев: 

Не мога да кажа, че ловците са станали кой знае колко по-отговорни. Може би това, което се опитваме всяка една година да втълпяваме, че трябва да се спазват основните правила за безопасност при боравене с оръжие и затягане на дисциплината в колективите, са оказали своето влияние.

Бракониерите продължават да бъдат основен проблем и за дивеча, и за ловците в България:

Трябва да бъде завишена санкцията и да бъде търсена много по-голяма наказателна отговорност на извършителите на тези деяния, защото в момента в Наказателния кодекс наказанията са нищожни. За отстрел на благороден елен или до една година затвор, или глоба, или пробация, което няма никакъв дисциплиниращ ефект.

Доброто настроение по време на лов е важно, но от Агенцията по горите припомнят, че глобата за употреба на алкохол преди приключване на лова е между 200 и 2000 лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32