Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин предлага план за решаване на кризата в Украйна

| обновено на 03.09.14 в 17:32
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин предложи план за уреждане на кризата в Източна Украйна, след като в телефонен разговор с украинския президент Петро Порошенко съгласува основните действия за постигане на примирие.

Предложеният от руския президент план се състои от седем точки. Путин заяви, че го е съставил докато пътува в самолета към Монголия, където е на посещение.

С цел прекратяване на кръвопролитията и стабилизиране на обстановката в Югоизточна Украйна, смятам, че противоборстващите страни трябва незабавно да съгласуват и координирано да осъществят следващите действия. Първо, да бъдат прекратени активните и настъпателни операции на опълченците в Югоизточна Украйна и второ, въоръжените сили на Украйна да бъдат изтеглени на разстояние, за да не могат да обстрелват с тежки оръжия населените пунктове, подчерта Путин.

Сред другите стъпки за уреждането на  конфликта са размяната на всички пленници без предварителни условия, установяването на хуманитарен коридор за бежанците и доставката на хуманитарна помощ. Путин предлага също така да бъде установен пълноценен и обективен международен контрол за спазването на условията за прекратяване на огъня и мониторинг на обстановката в зоната за сигурност, която ще бъде създадена.

По думите на руския президент, неговите идеи са много близки до позицията на украинския президент относно пътищата за разрешаване на конфликта в Украйна. Владимир Путин изрази надежда, че споразумението за примирие ще бъде постигнато още този петък по време на поредния кръг преговори в рамките на контактната група в столицата на Беларус.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Противоречиви информации дали има примирие в Донбас

Пресслужбата на украинския президент съобщи, че в телефонен разговор Владимир Путин и Петро Порошенко са говорили за условията за примирие в Източна Украйна, но по-късно Кремъл опроверга тази информация. В резултат на телефонен разговор с руския..

обновено на 03.09.14 в 14:58

Барак Обама: Твърде рано е да се каже какво означава примирието

Американският президент Барак Обам а заяви, че е прекалено рано да коментира новината за договорено примирие в Източна Украйна. Твърде рано е да се каже какво означава примирието. Ние последователно подкрепяме усилията на украинския президент Порошенко..

обновено на 03.09.14 в 14:47
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32