Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават консултациите при президента преди връчването на мандата

| обновено на 03.11.14 в 11:33
Президентът Росен Плевнелиев продължава консултациите с парламентарните сили преди връчването на мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ. Държавният глава разговаря с представители на "Български демократичен център". 

Следобед Плевнелиев ще се срещне и с представители на Патриотичния фронт. В рамките на консултациите президентът обсъжда с партиите неотложните задачи пред 43-тото Народно събрание.

До сряда президентът ще разговаря поотделно с всяка от парламентарните групи в 43-тото Народно събрание. Консултациите на "Дондуков" 2 започнаха в петък, когато държавният глава разговаря с представителите на АБВ. Партия "Атака" отказа да участва в консултациите.

Утре в президентството са предвидени срещи с Реформаторския блок и ДПС, а в сряда с БСП и ГЕРБ.

Според Конституцията след консултациите с политическите партии президентът ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата по численост парламентарна група, тази на ГЕРБ.

Кандидатът за министър-председател ще има 7 дни, за да предложи на президента състав на министерския съвет. Ако това се случи, държавният глава ще предложи на Народното събрание да гласува състава и структурата на новия кабинет.

След вчерашните консултации между ГЕРБ и Реформаторския блок стана ясно, че новият премиер може да е и Радан Кънев. Представители на двете формации изразиха готовност да приключат работата по обща управленска декларация днес.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Т. Дончев: Вариантът, в който имаме нелидерски формат на правителство, трябва да бъде избягван

Ако имаме сигурната политическа формула, коалиция плюс политически сили, които са готови да подкрепят тази коалиция, ако имаме общо виждане за ясните прозрачни механизми, с които работи една такава коалиция, нямаме никакво основание да бавим и да..

публикувано на 02.11.14 в 19:17

Кунева: С ГЕРБ се разбрахме по програмната декларация за приоритетите

До утре на обяд ще стане факт програмната декларация за ключовите приоритети. Това каза  Меглена Кунева  от Реформаторския блок след срещата им с ГЕРБ. След като всяка от групите беше работила самостоятелно по програмната декларация за ключовите..

публикувано на 02.11.14 в 18:46
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32