Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексей Навални: Властта измъчва и унищожава близките на тези хора, които са нейни политически противници

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Известният руски опозиционер Алексей Навални беше осъден на 3 и половина години затвор условно за мошеничество и присвояване на средства в особено големи размери.

Първоначално присъдата трябваше да бъде произнесена на 15-и януари, но снощи неочаквано датата и часът бяха променени за днес сутринта. По т. нар. дело „Ив Роше” са подсъдими двамата братя Навални, като обвинението срещу тях е за присвояване и легализиране на средства чрез измама и мошеничество. Самата козметична компания няма никакви претенции към обвиняемите. За разлика от Алексей, който получи своята втора условна присъда, брат му Олег беше осъден ефективно на 3 и половина години лишаване от свобода. И двете страни в процеса обявиха, че ще обжалват присъдите. 

Веднага след като напусна съдебната зала Алексей Навални заяви, че от всички видове присъди тази е най-подлата и най-отвратителната: Сега ние видяхме, че властта не само се опитва да унищожава политическите си опоненти и да ги вкарва в затвора. Този път тя специално измъчва и унищожава близките на тези хора, които са нейни политически противници. Тази власт не заслужава да съществува, тя трябва да бъде унищожена, заяви Алексей Навални. Той призова хората да излязат на улицата и да протестират докато властта, която арестува и измъчва невинни хора, не бъде отстранена.

По време на заседанието на съда около сградата се бяха събрали както привърженици, така и противници на Алексей Навални, а довечера в центъра на Москва се очаква да се проведе неразрешена от властите протестна акция на опозицията.

Кремъл няма намерение да коментира днешната присъда срещу братята Навални, заяви Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32