Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Няма да има четиристранна среща за Украйна без напредък по мирния план от Минск

| обновено на 11.01.15 в 17:22
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Срещата за решаване на конфликта в Украйна, която бе предвидена за 15-и януари в Казахстан, най-вероятно няма да се състои поради липсата на какъвто и да е напредък в прилагането на споразумението от Минск. Това съобщи тази сутрин германският канцлер Ангела Меркел след разговори с руския президент Путин и украинския му колега Порошенко.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че нова среща за решаване на кризата в Украйна няма да се провежда, докато няма напредък по споразумението в Минск, което предвижда примирие в Източна Украйна. В момента то все още се нарушава.

Меркел е съобщила това в телефонни разговори с президентите на Украйна и Русия – Петро Порошенко и Владимир Путин. Такава среща се предвиждаше да се проведе на 15-и януари в казахстанската столица Астана. В нея освен представители на Русия и Украйна участие трябваше да вземат и посредници от Германия и Франция.

Меркел е заявила по телефона пред Путин и пред Порошенко, че, за да има смисъл подобна сеща, първо е нужен конкретен напредък в Източна Украйна – прекратяване на престрелките и демократизация. Това според канцлера зависи и от двете страни, замесени в конфликта. В това число е важно и влиянието на Русия върху проруските сепаратисти, които биха могли да бъдат спрени от Кремъл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32