Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия успя да балансира бюджета си за първи път от 45 години насам

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германското правителство е успяло през 2014-а година за първи път от 45 години да балансира бюджета на страната. Финансовият министър Волфганг Шойбле обеща да се постигне тази цел през 2015-а година и балансираният бюджет да стане норма за Германия, но е успял да изпълни целта си предсрочно.

Първоначално германското правителство беше предвидило малък бюджетен дефицит от 6,5 милиарда евро за 2014-а година. Но благодарение на по-високите данъчни постъпления и ниските лихви при изплащането на дълга Берлин е успял да завърши годината без нови заеми. Финансовият министър Волфганг Шойле преследва тази цел от 15 години и успя да я достигне като Франц Йозеф Щраус, който постига този резултат за последно през 1969-а г.

Заради добрите данъчни постъпления и стриктното управление на бюджета Шойбле е постигнал балансирането, без да реже субсидии или да съкращава разходи.

Опозиционните партии и много икономисти вярват, че "черната нула" в действителност не помага на икономиката, която се нуждае от инвестиции за растеж.

По отношение на общия дълг, Германия все още е над определения от Маастрихтските условия за еврозоната таван от 60% от БВП. В края на 2013-а година дългът на държавата беше 2,15 трилиона евро, което е равно на 78% от БВП. Шойбле очаква дългът да бъде сведен под 60% до 2024-та година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Задълбочаване на спада на цените на едро в Германия през декември

Цените на едро в Германия регистрираха през декември понижение за 18-и пореден месец, като за цялата 2014-а година отчетоха най-солидно понижение от пет години насам, показват данните на Федералната германска статистика Destatis. Индексът на..

публикувано на 13.01.15 в 10:03

Франция, Германия и САЩ вземат нови мерки за сигурност

Националното събрание на Франция ще гласува решение за продължаване на френското участие в кампанията срещу групировката "Ислямска държава". Очаква се френското правителство да представи и предложения за юридически мерки срещу джихадистката заплаха. Закон,..

публикувано на 13.01.15 в 07:57

Политиците в Германия призоваха ПЕГИДА да прекрати протестите си срещу ислямизма

Политиците в Германия призоваха организацията ПЕГИДА да прекрати протестите си срещу ислямизма, които се провеждат всеки понеделник, тъй като към тях се присъединяват и крайнодесни, настроени срещу обикновените мюсюлмани. Властите в Лайпциг дори..

публикувано на 12.01.15 в 15:05

Йоахим Гаук: Германия ще продължи да бъде страна, отворена към света

Германия ще продължи да бъде страна, отворена към света, в която недоверието към чужденците няма място, заяви германският президент Йоахим Гаук по повод опасенията за засилване на антиимигрантските настроения след атентата в Париж. "За нас не е..

публикувано на 10.01.15 в 08:18
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32