Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милер: Вече няма "Южен поток", на ход е "Турски поток"

| обновено на 14.01.15 в 17:44
Алексей Милер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проектът "Южен поток" приключи, на дневен ред е "Турски поток", категорично заяви президентът на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от агенция ТАСС.

Европейският съюз трябва да побърза със създаването на газопреносна инфраструктура за получаване на газ по "Турски поток". Нашите европейски партньори са информирани за това и тяхна задача е създаването на необходима газопреносна инфраструктура до границите на Турция и Гърция.

"Турски поток" се явява единствен маршрут, по който могат да бъдат доставени 63 млрд. кубически метра руски газ, който в момента преминава през Украйна и няма други варианти, изтъкна Милер.

Президентът на „Газпром” предупреди също, че не са отпаднали транзитните рискове през Украйна тази зима, тъй като заради финансовите затруднения, Киев не е успял да закупи необходимите количества руски газ и значително са били намалени запасите от газ в подземните хранилища. 

От своя страна заместник-председателят на Европейската комисия за енергийния съюз Марош Шефчович заяви, че Европейският съюз е готов да разгледа предложението на ръководителя на "Газпром" за покупката на 50-60 млрд. кубически метра руски газ от Турция. Шефчович разговаря днес в Москва и с руския вицепремиер Аркадий Дворкович и с министъра на енергетиката Александър Новак, който съобщи след срещата, че енергийният диалог между Русия и ЕС ще бъде подновен още този месец. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32