Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И друг голям сатиричен вестник във Франция е получавал смъртни заплахи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В нов видеозапис лидер на "Ал Кайда" в Йемен обяви терористичната организация за поръчител на атентата срещу френския вестник "Шарли ебдо". Седмица след атаката сатиричното издание пусна новия си брой с карикатура на пророка Мохамед на челната страница, което се изчерпа още сутринта.

Още преди 10 часа сутринта новият брой на „Шарли Ебдо“, издаден от оцелелите редактори от атентата миналата седмица, беше изчерпан във всичките 27 хил. вестникарски магазина на Франция. Опашки от десетки купувачи чакаха още по тъмно за историческото издание. Броеве на вестника вече са в продажба на търг по интернет на космически цени. За да засити търсенето, „Шарли Ебдо“ ще увеличи тиража на 5 млн. през следващите дни, както съобщи разпространителят му. Челната страница на броя с нова карикатура на просълзения пророк Мохамед обиколи световните медии и вече си навлече осъдителните реакции на ислямски страни и организации.

Междувременно стана ясно, че другият голям сатиричен вестник на Франция „Льо канар аншене" също е получавал смъртни заплахи. По случая е започнало разследване. Редакцията на вестника е под засилена охрана.

Общо 54 души са арестувани във Франция след парижките атентати по силата на въведения неотдавна закон, който криминализира оправдаването на тероризма. На част от задържаните вече са повдигнати обвинения. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32