Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундестагът обсъжда въвеждането на по-строги мерки за сигурност в Германия

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Германският канцлер Ангела Меркел обяви мерките, които Германия ще вземе за защита от тероризма. Тя почете с минута мълчание жертвите на атентатите в Париж в специално обръщение към Бундестага тази сутрин.

Общо девет точки изброи в речта си Меркел, които правителството ще преследва, за да защити страната от тероризъм. Тя обяви, че паспортите на заподозрени в склонност към насилие ислямисти ще бъдат изземани и те няма да могат да напускат Германия. Поиска засилване в редиците на всички структури на сигурността и настоя ЕК по-бързо да приеме препоръките за минималното съхраняване на лични данни на подозрителни лица.

От трибуната на Бундестага тя защити отново мюсюлманите като каза, че междувременно ислямът също е станал част от Германия, каквато са християнството и юдейството. Канцлерът обаче се обърна и към ислямските духовници, настоявайки те да отговорят на въпроса защо всеки път, когато се извършва убийство на невинни хора, терористите се осланят на исляма. Самата Меркел заяви, че за нея цитирането на волята на Господ, докато се убиват хора, е обида на Господа. Всеки терорист трябва да знае, че натискайки спусъка носи изцяло лична отговорност за това:

Не трябва да допускаме млади хора у нас да се присъединяват към терористичната сцена. Трябва да затвърждаваме разбиранията за демокрация и свобода и да спрем и в семействата всяка форма на екстремистко подтисничество. Дами и господа, терористите казват, че искат да уцелят с ударите си държавата, системата, законите. Причина за това, че са станали такива, било тежко детство, неуспешно училище, лично неудовлетворение. Други казват, че причина  е религията. Не, всичко това като обяснение не ме убеждава. Всеки, който стреля в тълпата, знае, че ще уцели хора, които дори не познава и те не са му сторили нищо. Отговорността за това дело е лична.

В изказването си Меркел заяви още, че свободата на словото е неизменна част от гражданското общество:

Свободата на словото е неразделна част от свободата на мнение на отделния гражданин. Да си гражданин, а не подчинен, е възможно само когато има свобода на словото, когато можем безпрепятствено да се сдобиваме с информация, която ни позволява да формираме собствено мнение, собствена преценка. Много държави са заложили в конституциите си свободата на пресата. Реалността обаче често говори друго.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32