Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Хасково отказа да екстрадира Фриц-Жоли Жоашен

Снимка: БТА

Съдът в Хасково отказа да екстрадира Фриц-Жоли Жоашен по обвинението за отвличане на собственото му дете, тъй като българското законодателство не предвижда наказание за това. Французинът беше задържан на граничния пункт "Капитан Андреево" на 1-ви януари.

Френската държава обвинява Жоашен за участие в терористичната група на братята Куаши, извършили кървавия атентат в Париж.

По първата Европейска заповед за отвличане на детето Жоашен няма да бъде предаден на френските власти. Мотивите са, че това престъпление - извеждане на сина му зад граница, не е наказуемо по нашите закони. 

В България не познаваме престъплението отвличане на дете от родител с неговото съгласие, върху което той има пълни родителски права. Отделно от това има един списък в закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест от престъпления, за които не се изисква двойна наказуемост. В този случай българският съд е задължен да не преценява дали има престъпление в България, или не. Това престъпление не попада и в кръга от тези изброени подробно престъпления, обяснява прокурорът по делото Дарина Славова.

По втората Европейска заповед за екстрадиране на Жоашен заради тероризъм Хасковският окръжен съд даде тридневен срок, в който задържаният има право да се откаже от изявеното негово желание за доброволно предаване.

Той иска да си замине по най-бързия начин и там да изчисти името си, че не е свързан с "Ал Кайда" и с тези терористични групировки, които водят война срещу цял свят, каза адвокатът на Жоашен Ради Радев.

Фриц Жоашен отказа да говори пред журналисти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Хасковският окръжен съд днес ще се произнесе за екстрадицията на Фриц Жоли Жоашен

Хасковският окръжен съд днес ще се произнесе за екстрадицията на Фриц Жоли Жоашен, обвинен от френските власти за тероризъм и участие в престъпна група, свързана с братята Куаши. Жоашен беше задържан на граничния пункт "Капитан Андреево" на 1-ви януари..

публикувано на 16.01.15 в 07:24

Задържаха издирван французин на ГКПП "Капитан Андреево"

29-годишен френски гражданин е задържан на граничния пункт "Капитан Андреево" при опит да изведе 3-годишния си син в Турция. Фриц-Жули Жоасен е издирван с европейска заповед за арест. Жалбата е на съпругата му, която сигнализира, че детето ще бъде..

публикувано на 12.01.15 в 16:01
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32