Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кунева предлага общините, които приемат бежанци, да не плащат за национално съфинансиране по европроекти

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Меглена Кунева ще предложи общините, които приемат бежанци, да не плащат вноски за национално съфинансиране по европейски проекти, и да могат да използват парите за интеграция. Кунева коментира така напрежението в лагера в Харманли:

Няма как да се сблъскват различни култури, без на практика ние да сме инвестирали в намаляването на напрежението достатъчно, ако щете включително и медийно, и комуникационно, и да считаме, че това няма да ни се случи. Разбирам притесненията на хората в Харманли. Смятам, че трябва да работим, за да намерим решение. Места от затворен тип, където неполучилите все още статут да пребивават, е едно от решенията, но то няма да компенсира липсата на диалог по никакъв начин.

Меглена Кунева е в Брюксел, където има срещи с комисаря по вътрешните работи и с европейския координатор за борба с тероризма. Оттам тя лансира и предложение България да се включи в антитерористичните усилия, като изгради специален център за борба с трафика на оръжие през Западните Балкани.

Ние трябва да имаме много проактивна позиция, когато става въпрос за антитероризъм, защото България има и силите, и капацитета да предложи политика на своите партньори, да предложи център, да предложи конкретни действия и да предложи резултати. Ние сме ситуирани, географски, в положение да можем да го направим и имаме необходимия административен капацитет. 

Тази идея ще бъде представена на предстоящата през февруари среща на министрите на вътрешните работи и правосъдието и според Меглена Кунева може да помогне за повишаване на доверието към България.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32