Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на икономиката ще се стреми към активизиране на търговските представители в чужбина

Министерството на икономиката цели активизиране работата на търговските представители на България в чужбина с цел насърчаване на инвестициите и износа, каза министърът на икономиката Божидар Лукарски.

До средата на февруари Министерството на икономиката ще организира атестация на търговските представители на България, тъй като в момента работата им не е еднаква и е недостатъчно ефективна на всички места, каза министър Лукарски. Той поясни, че за да се пестят средства, първоначално атестацията ще бъде писмена.

Всеки един от тях да каже кой какво е свършил и кой какви конкретни инвестиции е донесъл през периода, в който е бил неговият мандат. След това, с оглед наистина намаляване на разходите, тези, за които има основателно виждане, че не вършат добре работата си, да бъдат извикани, атестирани на място, и съответно за същите места да бъдат проведени конкурси. Защото моето и мнението на екипа е, че голяма част от тези търговски представителства са изградили един такъв дипломатически имунитет, така да го кажа, където създават впечатление, че вършат много работа, но всъщност реалният ефект е минимален, посочи Лукарски.

Хората, които са спечелили конкурси и са работили преди това в частния бизнес, до момента имат най-голям принос за засилване на инвестиционните потоци към нашата страна, каза още министър Лукарски. Заместник-министърът на икономиката Любен Петров посочи, че 85% от инвестициите и от износа и 94% от привлечените туристи са от страни, където страната ни има търговски представителства. В момента те са 61, чиято издръжка за последната година е 6 милиона лева. Той коментира, че бюджетът в момента не позволява разкриване на представителства в нови дестинации, но работата на досега съществуващите трябва да се активизира. По този начин ще се насърчава експортът на малките и средните предприятия, като се залага на страните извън Европейския съюз, от Азия и Северна Америка, каза още министър Лукарски.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Министър Лукарски представи приоритетите си за развитието на икономиката

Министърът на икономиката Божидар Лукарски представи 5 приоритета в развитието на икономиката на страната. Сред тях са подобряване на бизнес средата и намаляване на административната тежест, насърчаване на малките и средните предприятия, максимално и..

публикувано на 02.02.15 в 14:29

Лукарски подкрепи Тракия икономическа зона и създаването на две икономически агенции в Пловдив

Министърът на икономиката Божидар Лукарски подкрепи идеята за създаване на регионални звена на Агенцията по инвестиции и на Агенцията за малки и средни предприятия в Пловдив. Това стана ясно на заседанието на Тракия Икономическа зона, в което участва..

обновено на 16.01.15 в 17:29

Лукарски: Няма отстъпление в позицията на България по отношение на добива на шистов газ

По време на парламентарния контрол днес министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви, че няма отстъпление в позицията на България по отношение на добива на шистов газ. Той се позова на думите на премиера Б. Борисов, че мораториумът за добив на..

публикувано на 16.01.15 в 11:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32