Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин, Меркел и Оланд обсъждат в Москва украинската криза

| обновено на 06.02.15 в 21:11
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Москва руският президент Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел и френският държавен глава Франсоа Оланд преговарят за възможностите за мирно решаване на кризата в Украйна. След час и половина разговори без участие на помощници и без присъствие на журналисти, Путин, Меркел и Оланд излязоха при репортерите и позираха за камерите за няколко минути, но не направиха изявления. След това Путин благодари на журналистите и ги помоли да излязат.

Очаква се двамата европейски лидери да сложат на масата за преговори план за прекратяване на бойните действия в Донбас и прилагане на постигнатите в Минск договорености. Преди да отпътува за Москва, френският президент Франсоа Оланд заяви, че първата стъпка към мирното решаване на кризата в Украйна трябва да бъде спирането на огъня. По думите му, на тристранните преговори ще се търси споразумение за ново примирие. Като заяви, че кризата в Украйна може да бъде решена само по дипломатически път, канцлерът на Германия Ангела Меркел от своя страна посочи, че не е задължително московската среща да завърши с договореност за прекратяване на огъня в Югоизточна Украйна. Според нея всяко постигнато споразумение трябва да се базира на Минските договорености. Нито едно решение относно териториалната цялост на Украйна няма да бъде взето без съгласуване със заинтересованата страна, допълни Меркел.

От руска страна информацията за предстоящата среща е оскъдна. Медиите се позовават на близки до преговорите източници, според които днес може да бъде обсъден план за замразяване на конфликта по подобие на Приднестровието с използването на миротворци.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32