Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Ангела Меркел конфликтът в Украйна не може да се реши по военен път

| обновено на 07.02.15 в 15:58
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел изрази убеждение, че конфликтът в Украйна не може да се реши по военен път. Тя каза това на конференцията по сигурността в Мюнхен пред свои колеги от 80 държави, сред които и българският президент Росен Плевнелиев.

Напредъкът, от който имаме нужда в Украйна, няма да се постигне с оръжия. Много се съмнявам, че това е възможно. Повече няма какво да кажа.

Това заяви канцлерът по време на необичаен едночасов разговор с участниците в конференцията в Мюнхен. За първи път от четири години насам тя седна в залата на форума пред микрофон и обяви, че е готова да отговори на въпросите на колегите си. Американски сенатори и британски военни експерти я подканиха да обясни защо Германия блокира идеята за въоръжаване на украинската страна. Меркел даде пример с родната си Германска демократична република и това, че натрупването на оръжие само задълбочава проблемите. Никой от нас не иска ново разделение на Европа, обясни тя. Меркел обяви, че и няма гаранции, че евентуално ново споразумение  ще се изпълнява, но опитите не бива да спират.

Няма теоретични гаранции, че споразумението ще се изпълни. Можем да разчитаме само на досегашния опит. Но, това, което видяхме от споразумението в Минск е и доста обезкуражаващо. Украинският президент Петро Порошенко пое много големи рискове, приемайки минският меморандум. Прокарването в Радата на специални закони за автономия на Донецк и Луганск, както и предложението за амнистия там, не бяха лесни стъпки. Затова и разочарованието е голямо.

Меркел поясни, че конфликтът в Украйна сега е само краят на една дълга верига от събития и това трябва да се разясни на всички участници, за да се намери изход. Този вид хибридна война, който се води там, чрез инфилтриране на оръжие и военни, манипулиране на общественото мнение чрез медии и подпалване на междуетнически вражди трябва да бъде разбран и преодолян, каза още тя.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че има причини за оптимизъм по постигането на мир в Източна Украйна:

Русия ще продължи да работи за постигане на мир. Непрекъснато се обявяваме за прекратяване на бойните действия. Включително и на вчерашните преговори между лидерите на Русия, Германия и Франция. Смятаме, че има възможност да се постигнат резултати и реално да се развърже този кризисен възел.

В изказването си на конференцията по сигурността в Мюнхен Лавров обвини Съединените щати и Европа, че подклаждат кризата с призивите за въоръжаване на украинската армия.

Темата за Украйна се превръща в основна и почти единствена за най-голямата конференция по сигурността в света, която се провежда днес в Мюнхен. Какво, ако преговорите в Москва се провалят? Този въпрос в момента звучи все по-отчетливо в коридорите на хотел „Байеришер хоф” в Мюнхен, където от вчера са събрани президенти, премиери и външни и военни минстри от 80 държави за най-голямата конференция по сигурността в света. 

За много от участниците евентуален провал на разговорите с Путин сега ще означава и провал на дипломатическите опити въобще. Това означава, че ще трябва да се търси друг отговор извън дипломатическите усилия. Предложението на САЩ да въоръжат Украйна се обсъжда от голяма част от участниците в конференцията като все по-належаща. Срещу нея твърдо е Германия. Германският вонене министър Урсула фон дер Лайен обяви, че смята поодбна идея за погрешна, а шефът на НАТО Йенс Столтенберг иска темата с въоръжаването да не се обсъжда все още.

Източноевропейските партньори на НАТО обаче са готови за такъв вариант. Противниците на идеята за въоражаването посочват, че то ще е официален повод за Русия да влезе в конфликта в Украйна открито.

Каква е позицията на България и как това ще се отрази на региона ни ще представи следобяд българският президент Росен Плевнелиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев ще участва в дебатите за Украйна на конференцията в Мюнхен

Президентът Росен Плевнелиев ще участва в дебатите за конфликта в Украйна в рамките на 51-вата конференция по въпросите на сигурността в Мюнхен. Плевнелиев е първият български държавен глава, който ще участва в Конференцията като ключов говорител. На..

публикувано на 07.02.15 в 10:19
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32