Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 3 800 аптеки в страната едва 304 имат право да приготвят лекарства

От 3 800 аптеки в страната едва 304 имат право да приготвят лекарства. Това каза в Бургас заместник-председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитрия Стайкова. Тя уточни, че съсловната организация ще работи ускорено по довършването на аптечната карта на страната.

Чрез аптечна карта и нормативни промени ще се извърши регулация при откриването на аптеки в страната. Сега се наблюдава струпване на аптеки в атрактивни региони, и липса там, където няма икономически интерес. По тази причина в курортния комплекс "Слънчев бряг" през сезона работят 80 аптеки, а в 5 от големите градове в страната - Перник, Ловеч, Търговище, Разград и Карлово, няма денонощен обект за продажба на лекарства, каза Димитрия Стайкова:

Част от идеята, която би могла да бъде използвана, е всяка фирма в момента да има право да открие до 4 аптеки на територията на България, то една от тези аптеки да бъде в малко населено  място, друга да бъде денонощна или изисквания, които законодателят реши да впише.

В България вече е изготвен електронен регистър на магистър-фармацевтите, а 70 на 100 от тях притежават и европейска професионална карта, с която да се легитимират. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32