Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврогрупата се събира на решаващо заседание за спасителната програма за Гърция

Следобед в Брюксел предстои решаващо заседание на Еврогрупата, от което се очаква да стане ясно дали и при какви условия Гърция ще може и занапред да разчита на спасителни кредити. И властите в Атина, и европейските институции, искат взаимноприемливо решение, като за постигането му засега се търсят не толкова нови правила, колкото нови формулировки.

От няколко дни, по взаимно съгласие, политиците в Брюксел и Атина не споменават омразната за гърците дума "Тройка". За основните кредитори вече се използва заместващият термин "институциите". Сегашната спасителна програма, която изтича на 28-и февруари и за чието продължаване настояват от Брюксел, също не се споменава в гръцката столица. Притиснати от времето и нуждата от свежи пари обаче, властите там вчера официално поискаха тя да бъде удължена с шест месеца – но това беше представено на местно ниво, като настояване за съвсем нов тип финансова подкрепа, при нови условия.

Играта на думи и процедури доведе до предварителна негативна позиция на един от основните кредитори – Германия. Дипломати обаче определиха твърдия подход на Берлин по-скоро на част от надиграването и прогнозираха, че в крайна сметка днес ще се стигне до благоприятно за всички заинтересовани страни решение. То би трябвало да позволи на новото гръцко правителство да отчете у дома успех и изпълнени обещания, а на Европейския съюз и страните-кредитори – да продължат да изискват икономии и реформи срещу парите, които отпускат. На този етап те възлизат на близо 250 милиарда евро. Гърция не би могла да оцелее без тях. Еврозоната обаче днес вече е способна да оцелее и без Гърция, обясняват наблюдатели, според които именно това ще е в основата на очаквания по-късно през деня компромис.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32