Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва отхвърли твърденията на Порошенко за намеса в събитията на Майдана

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич нарече "пълна глупост" твърденията на официален Киев, че помощникът на руския президент Владимир Путин  Владислав Сурков е свързан с кървавите събития на Майдана преди една година. 

Украинският президент Петро Порошенко съобщи в петък, че според най-нови полицейски свидетелства, Владислав Сурков лично е ръководил група от чуждестранни снайперисти, стреляли по хората на Площада на независимостта в Киев. Тогава само за три дни загинаха над 100 протестиращи и служители на силите за сигурност.

Украинските специални служби не за първи път поставят украинското ръководство в неловко положение, коментира по този повод Александър Лукашевич: 

Световната общност все още очаква и настоява за пълно разследване на масовия разстрел на хора на Майдана, а също така иска да получи отговор на въпросите къде изчезнаха уликите и веществените доказателства, какви са тези хора, заснети от камерите с пушки на Майдана, кой и защо достави оръжие на площада и т.н.

Лукашевич допълни, че все още се очакват резултатите от разследването на престъпленията в Одеса, където хора бяха изгорени живи и където непосредствено преди тази трагедията са се провели тайни съвещания с участието на видни представители на сегашното ръководство на Украйна. 

Убийството на хора в офиса на Партията на регионите, стрелбата и убийствата на невъоръжени хора в Мариупол и много други престъпления също се нуждаят от разследване, така че специалните служби на Украйна има с какво да се заемат, вместо да спекулират със смъртта на хората и да предявяват абсурдни обвинения, достойни за психиатрична клиника, посочи говорителят на руското външно министерство.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32