Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундестагът одобри удължаването на помощта за Гърция

| обновено на 26.02.15 в 12:06

Удължаването на помощта за Гърция бе одобрено от парламентарните фракции на германския Бундестаг днес, ден преди основния вот в парламента. За да се даде зелена светлина на 4-месечната програма за кредитиране на Атина, е нужно тя да бъде одобрена от всички национални парламенти в еврозоната. Утре ще гласува Бундестагът.

Германските депутати няма да попречат на удължаването на помощната програма за Гърция. Това стана ясно днес перди обяд на пробното гласуване сред парламентарните фракции в Бундестага. Голямо мнозинство депутати от всички партии сигнализираха, че утре на парламентарните дебати ще гласуват със "за".

Има и немалко противници на отпускането на нови и нови заеми на Гърция, но те няма да променят резултата. 22-ма депутати от ХДС и ХСС се обявиха против, а петима се въздържаха. Консерваторите имат общо 311 депутати в Бундестага. Социалдемократите пък са единодушни, че помощта трябва да се удължи. Те разполагат със 119 депутати. Голямото мнозинство за гласуването утре по този начин бе гарантирано.

Гърция поиска помощната програма, която действа от 2012-а година и приключва на 28-и февруари, да се удължи с четири месеца, като в замяна обеща реформи. Повечето германски депутати заявиха обаче, че сега ще подкрепят искането на Атина, но след 4 месеца очакват обещанията ѝ да са донесли и конкретни резултати.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32