Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След протеста: Забраната за износ на дървесина може да бъде отменена по-рано

Представители на дърводобивни фирми протестираха пред Народното събрание
Снимка: БГНЕС

Вероятно забраната за износ на дървесина ще бъде отменена по-рано от обявения тримесечен срок. Това обявиха депутати, които се срещнаха с протестиращите пред парламента дърводобивни фирми.

Ако Министерството на земеделието внесе своевременно подготвените поправки в Закона за горите, депутатите са готови да заседават извънредно, за да ги приемат и да свалят забраната за износ, каза председателят на парламентарната комисия по земеделие Румен Христов. Той и колегата му Цвета Караянчева признаха пред протестиращите, че забраната за износ е непазарна мярка, която пречи на бизнеса. Караянчева каза също, че не разполага с данни фирма - износител на дървесина да е уличавана досега в незаконна сеч.

Според представители на фирмите службите за сигурност много добре знаят от кого се прави незаконната сеч у нас, но извършителите имат политически и икономически чадър. Протестиращите твърдят, че мярката е лобистка, в полза на български преработвателни фирми, тъй като само за последните дни след мораториума цената на дървесината е паднала с 8 лева на кубик.

Собственици на фирми твърдят, че от една седмица са спрели дейност и са освободили работниците си. До месец масово фирмите износители ще фалират, казват протестиращите бизнесмени, а техните работници непрекъснато подхващат възгласа "Искаме работа".

Представители на фирмите получиха покана за заседанието на земеделската комисия в парламента следобед.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Забраната за износа на дървесина изкарва бранша на протест

Работници от дърводобивни предприятия излизат днес на протест пред парламента срещу забраната за износ на дървесина. Според изчисленията на специалисти от бранша тримесечният мораториум ще доведе до съкращаване на 8 хиляди работници и големи загуби за..

публикувано на 18.03.15 в 07:42

Природозащитници организират национален протест

Национален протест в защита на природата ще се проведе в няколко града. Акции ще има тази вечер в София, Варна, Пловдив, Русе, Стара Загора, Сливен, Враца, Перник, Петрич. Природозащитниците настояват да се забрани сечта в националните паркове, а..

обновено на 18.03.15 в 09:19
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32