Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Билд": Последните думи на капитана към Лубиц: "Отвори проклетата врата!"

| обновено на 29.03.15 в 15:37
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Капитанът на катастрофиралия самолет на германската компания „Джърмануингс” първоначално е отказал да предаде управлението на втория пилот Андреас Лубиц, стана ясно днес от публикувани записи на черната кутия. След като проверява всички датчици и курса на машината, обаче, капитанът Патрик Сондхаймер все пак отстъпва управлението.

Германският таблоид „Билд” публикува записите на разговора в пилотската кабина. От тях става ясно, че капитанът не е възнамерявал да отстъпва управлението, но поради закъснение при излитане не успял да отиде до тоалетна в Барселона и помолил Лубиц да го замести само за минута. Малко по-късно се чува как той тропа по вратата, опитва се да я отвори и крещи „Отвори проклетата врата!” В този момент на записа се чуват и виковете на пътниците, които осъзнават, че катастрофират.

Не е потвърдено дали „Билд” разполага с автентични записи. Изданието твърди, че има копие от час и половина разговори, водени и в двете посоки на полета.

Междувременно авиокомпанията обяви, че превежда по 50 000 евро за загинал пасажер на близките им, за да могат да посрещнат всички спешни нужди около пътувания и погребения.

Разследващите екипи са открили ДНК от 78 жертви на катастрофата, съобщи Франс прес. Прокурорът Брайс Робин добави, че до мястото на трагедията се строи път, за да има по-бърз достъп до останките от самолета. По думите му по-големите части от разбилата се машина ще бъдат събрани до 24 часа.

Бившата приятелка на Андреас Лубиц споделя в интервю за  "Билд", че той често е сънувал кошмари как управляваният от него самолет пада. По думите й, той бил много недоволен от работата си:

Според нея по време на връзката им той е бил много недоволен от ситуацията в работата му. Осъзнавал е, че мечтата му да стане капитан на самолет, да получи безсрочен договор в "Луфтханза" и да пилотира на дълги разстояния може да не се сбъдне, заради психическото му заболяване, обяснява интервюиращият Джон Путенпуракал.

Приятелката на Лубиц твърди още, че двамата са били заедно пет месеца и тя е прекратила връзката.

Станалият печално известен втори пилот може да е имал отлепена ретина, твърди още "Билд". Разследващите обаче не са сигурни дали проблемите със зрението са провокирани от физически или психологически фактори. Според вестника Лубиц се е страхувал да не изгуби зрението си заради отлепената ретина.

Друго немско издание, "Велт ам зонтаг" твърди, че в апартамента на Лубиц са открити редица лекарства, включително антидепресанти.

От "Луфтханза" засега отказват всякакъв коментар по последните публикации.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32