Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Лавров: Русия е готова да сътрудничи със Запада

Снимка: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

Русия е готова да сътрудничи със Запада, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров.

Това сътрудничество трябва да бъде честно и взаимноизгодно, посочи първият руски дипломат пред депутатите от Горната камара на руския парламент.

Според Лавров в международната обстановка продължава натрупването на фактори на нестабилност. По думите му, заради осигуряването на съвременния световен ред редовно се нарушават нормите на Устава на ООН.

Срещу несъгласните се прилага широк спектър от мерки - от едностранни санкции до пряко нахлуване, каза Лавров и допълни, че украинската криза е главният проблем пред подобряване на отношенията.

Според него последните срещи с международните партньори дават надежда за положителни промени:

САЩ участват в украинските дела отдавна, но не винаги конструктивно. Разчитаме, че в светлината на преговорите в Сочи Вашингтон ще използва своето влияние върху киевските власти да не предприемат нови военни авантюри и да изпълняват договореностите от Минск, подчерта Лавров.

По думите му, единственият реалистичен път за разрешаване на кризата в Украйна е започването на пряк диалог между Киев, Донецк и Луганск. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32