Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германците губят доверие в НАТО

Все повече германски граждани се обявяват против присъствие на войски на НАТО в Европа като аргумент за реакция срещу евентуална руска агресия. Макар че германците имат нееднозначно отношение към водената от Кремъл и Владимир Путин политика.

Значителна загуба на доверие в НАТО, написа Deutsche Wirtschafts Nachrichten, анализирайки социологическо допитване на американски изследователски институт, проведено сред граждани на федералната република като част от международен сондаж сред граждани на 11 държави.

58 на сто от германците се обявяват против каквото и да е участие на Бундесвера в рамките на НАТО срещу Русия. Въпреки че една голяма част от хората остро критикуват водената от руския президент външна политика. Отказът от военни действия и операции се обяснява с факта, че германските граждани не искат война.

Анализаторите смятат, че подобни резултати се дължат на силен спад в доверието към Алианса – 55 на сто от германците му вярват при последното допитване, преди пет години 73 на сто от тях са го подкрепяли безрезервно.

57 на сто от германците не желаят да видят Украйна като член на НАТО и 54 на сто – като член на ЕС.

И по въпроса за или против санкции срещу Русия има различие между жителите на старите – западни и новите – източни провинции във федералната република. 26% от западните и 42% от източните се обявяват за незабавната им отмяна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32