Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Фербер: Гърция предлага трето "подстригване" на дълга без в замяна да провежда реформи

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Въпросът не е само да се дадат пари за бюджета на гръцката държава и да се мисли, че всичко ще се оправи. Всички предлагани мерки трябва да доведат до момент, в който Гърция ще може сама да се издържа. Докато пенсионната ѝ система не се реформира по подходящ начин, Гърция ще банкрутира отново и отново. Всички държави, получили помощ от еврозоната, преживяват такива реформи – като Ирландия, Испания, Кипър или Португалия. В предишни години подобни стъпки направиха също Латвия, Румъния и Унгария.

Това каза в интервю за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ Маркус Фербер, от ЕНП и Християн-социалния съюз, Баварската партия коалиционен партньор на канцлера Меркел. Фербер е заместник-председател на Комисията по икономически и парични въпроси в Европейския парламент:

Държавната структура е такава, че не само пенсиите, а и други сектори създават проблеми за дефицита. Ако те не се решат адекватно Гърция още много дълго ще зависи от чужда финансова помощ. Вече 5 години, но данъчната и социалната система не се подобриха. Приходите не растат и докато това продължи Гърция ще бъде като бездънна яма, в която наливаме пари.

Реформата на ранното пенсиониране бе посрещната положително и трябваше да се направи отдавна в Гърция, а не през 2017-та или 2018г. Увеличаването на данъка върху печалбата на фирмите е отблъсне инвестициите от страната. Ако погледнете цифрите, само малък брой компании наистина си плащат данъците. Сега от тях се иска да дават още, докато самонаетите предприемачи, които са мнозинство в частния сектор в Гърция, са пощадени. Това не е добър баланс, който намалява шансовете за икономически растеж. Рецесията продължи 7 години и трябва да върнем Гърция към растеж. Опитът ни с ДДС показва, че на теория законите са добри, но на практика никой не плаща този налог.

За Германия е важно МВФ да участва в спасителния план, защото е институцията с най-богат опит в спасяването на фалирали държави, коментира политикът. Самата причина за създаването на фонда е била тази, уточни той

Много от страните в еврозоната трябва да получат одобрението на националните си парламенти. В много от тях дори БВП на глава от населението е по-нисък от този на гърците и въпреки това те трябва да плащат за гръцкия дълг. Фактически това което Гърция предлага е да има трето „подстригване“ или отписване на държавния дълг без в замяна да провежда реформи. По този начин тя ще продължи да харчи, повече отколкото събира като приходи, докато останалите ще плащат за това.  Това не е солидарността, която сме описали в европейските договори. Нашето разбиране за солидарност е – ние да оказваме помощ, но нейните получатели да си стъпят на краката вместо да лежат дълго време. Това е урокът, който сега Гърция трябва да научи.

Структурата на гръцкия дълг е по-добре организирана от германската. Гърция плаща по-ниски лихви от Германия! Не може да се твърди, че бремето на дълга убива гърците. Два пъти през 2010-та и 2012г. подстригвахме гръцкия дълг именно за да дадем шанс на страната. В замяна не получихме нищо. Затова на дневен ред сега са реформите. Но вместо да ги провежда в интерес на народа си, това правителство разиграва държавите, които му помагат. Наближаваме крайния срок и планът на г-н Ципрас, че накрая Еврогрупата де даде парите, няма да се сбъдне. Времето изтича не да донорите, а за Гърция. Мнозинството от гърците искат да останат в еврото и мисля, че са готови за реформите. Политиците обаче не са и това е основния проблем. Те си мислят, че народът е с тях. Но той няма да продължи да ги подкрепя, ако се провалят и страната изостави еврото.

Кредиторите не са длъжни да изпълняват чужди предизборни обещания, независимо кого са избрали гръцките граждани, категоричен е Маркус Фербер. Хората в Германия, Словакия и Испания не са гласували да се дават още пари на Атина.

Ако има споразумение за дълга, има начини да се избегне техническа грешка и помощта да не бъде одобрена навреме, коментира Фербер, според него обаче, страните все още са далеч от решението.

Финансовите министри са на ръба да кажат на Гърция , че е пред фалит и излизане от еврозоната. Всичко в този момент е в ръцете на гръцкото правителство и премиер. От тях зависи да изпълнят поетите ангажименти. Иначе няма да имаме случаен, а съвсем планиран банкрут на Гърция, за който отговорността ще носи Атина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32