Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите от ЕС решават за помощта за бежанците и по-силна ФРОНТЕКС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парите в помощ на сирийските бежанци и подсилването на Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на страните-членки /ФРОНТЕКС/ са в дневния ред на срещата на лидерите от Европейския съюз в Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че ФРОНТЕКС трябва да получи правомощията да организира връщането на нелегалните имигранти. За да ги приемат обратно африканските страни, обаче, Европейският съюз трябва да отпусне обещаните милиарди помощ:

Трябва да превърнем думите в дела, когато става дума за финансовата помощ за региона. Националните обещания към Върховния комисар на ООН по бежанците, Световната продоволствена програма, която предоставя храна на бедстващите и Европейския доверителен фонд за държавите на произход и транзит на мигранти още не са изпълнени.

Според Туск идеята за създаване на зони за сигурност или забранени за полети зони в Сирия е нереалистична:

Мога да разбера защо на Турция са й нужни зони за сигурност, но аз нямам илюзии. Днес тази идея за създаване на зони за сигурност в Сирия е по-труден проект, отколкото по-рано.


Еврокомисията ще докладва за резултата от преговорите с Турция, от която иска да задържа бежанците и да създаде допълнителни лагери с европейска помощ. Само през първите девет месеца на тази година Турция е пропуснала 350 хиляди души от своя територия на гръцките острови. Брюксел очаква от Анкара позволение за патрулиране в турски териториални води, засилване на мерките срещу трафикантите и ускорено уреждане на центровете за бежанци, финансирани с европейски средства. В замяна се предлага поетапно отпадане на визите – първо за турски бизнесмени, което България също подкрепя.

Френският президент Франсоа Оланд обаче изрази резерви към идеята за отпадането на визите за турските граждани:

Много съм внимателен по този въпрос. Не трябва заради турската помощ да задържа бежанците на своя територия, да има либерализация на визите, без каквито и да било условия. 


След днешния Европейски съвет Евросъюзът ще е по-подготвен да защитава живота на хората, които бягат от войни и ще може по-добре да подкрепя страните по външната граница на ЕС, заяви председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев след среща с премиери и лидери на социалистически и социалдемократически партии от Европа, на която са били обсъдени практически и финансови мерки за решаване на бежанската криза.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Проблемът с миграцията обсъждат лидерите от ЕС на среща на високо равнище

Миграцията ще бъде отново водеща тема на редовната среща на високо равнище между правителствата в ЕС тази вечер. На 23-ти септември държавните лидери поеха неформално редица ангажименти, които днес се очаква да одобрят с подписите си. Те..

обновено на 15.10.15 в 10:43

Борисов: Можем да участваме символично във фондовете за бежанците

България може да участва символично с пари от бюджета в двата доверителни фонда в помощ на сирийските бежанци и държавите от Африка, каза преди началото на срещата на върха на Европейския съюз (ЕС) премиерът Бойко Борисов : Това са решения, които все..

публикувано на 15.10.15 в 14:28
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32