Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йенс Столтенберг призова за успокояване на напрежението между Турция и Русия

НАТО подкрепя версията на турските власти за нарушеното въздушно пространство от руския бомбардировач

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова за успокояване на напрежението между Турция и Русия след свалянето на руския самолет в турското въздушно пространство. Това стана ясно на извънредната среща на съюзниците от Алианса в Брюксел.

НАТО подкрепя версията на турските власти за нарушеното въздушно пространство и обстоятелствата при обстрела на руския бомбардировач Су-24, стана ясно от изказването на генералния секретар на НАТО:

Анализите, които получихме от няколко съюзника през деня, съвпадат с информацията, представена от  Турция.

Йенс Столтенберг повтори, че НАТО ще защитава териториалната цялост на своята страна-членка. Той припомни, че Русия трябва да спазва договореностите за предупреждение чрез военните канали за информация и призова за дипломатическо решение:

Очаквам да има нови контакти между Анкара и Москва. Призовавам за спокойствие и деескалация.

Положението е сериозно и то подчертава нуждата от предсказуемост в диалога, смята той.

На въпрос как НАТО и Русия биха могли да работят заедно в Сирия след този инцидент, генералният секретар на НАТО отговори:

Общият враг трябва да е ИДИЛ. Всички страни, включително и Русия, трябва да се ръководят от този принцип. Ние виждаме обаче, че повечето руски атаки в Сирия са насочени срещу цели в райони, където "Ислямска държава" не присъства, завърши Столтенберг.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32