Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама призова Русия и Турция да разговарят помежду си, за да изяснят случилото се

Пред Франсоа Оланд американският президент декларира пълна солидарност с Франция в борбата с тероризма

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама призова Русия и Турция да разговарят помежду си, за да изяснят случилото се:

Мисля, че е много важно в този момент да има разговори между турската и руската страна, за да установят точно какво се е случило и да предотвратят ескалация. Това ни насочва и към проблем с руските действия от гледна точка, че те оперират много близо до турската граница и действията им са срещу умерената опозиция, която е подкрепена не само от Турция, но и от голям брой страни. Ако Русия насочва енергията си към групировката "Ислямска държава", някои потенциални грешки или ескалация са по-малко вероятни.

Пред гостувалия му френски президент Франсоа Оланд Барак Обама декларира пълна солидарност с Франция в борбата с тероризма. САЩ бързо ще започнат да споделят разузнавателни информации с Франция. Вашингтон е готов да споделя средства за проверка и контрол на бежанците с Франция и с другите си европейски партньори.

От своя страна Оланд заяви, че Франция няма да предприема сухопътна операция срещу джихадистите  в Сирия:

Приоритетът е да бъдат прочистени териториите, завзети от групировката "Ислямска държава" в Сирия. Да се прекъснат захранващите ги парични потоци. Да се затвори границата между Сирия и Турция, за да не може нито един терорист да дойде в Европа, за да извършва тези варварски актове, които вече познаваме. Разбрахме се също да действаме усилено срещу "Ислямска държава" в Ирак заедно с нашите коалиционни партньори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32