Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 деца и учителка в Русе са носители на салмонела

Снимка: архив

10 деца от първи клас и една от учителките им от среднообразователно училище "Васил Левски" в Русе са носители на салмонела, потвърдиха от Регионалната здравна инспекция и Областната дирекция по безопасност на храните. 

Д-р Маргарита Николова, директор на Регионалната здравна инспекция в Русе, обясни, че децата и учителката са само носители на бактериалната зараза и поради това не са в болница, а на домашно лечение. 
Децата са отстранени от училището, докато се лекуват с антибиотици, докато не излезе отрицателен резултат, за да предпазим останалите деца.

Все още няма категорично становище дали става дума за хранителен взрив, но за случая са уведомени Министерството на здравеопазването и Областната дирекция по безопасност на храните. Д-р Андриан Райков, директор на Агенцията по безопасност на храните обясни:
Колегите извършват проверка след подаден сигнал от РЗИ. Ще вземат проби от храната и контактни повърхности, ще бъдат изследвани в лаборатория и до края на седмицата ще имаме резултати.

Здравните служби в Русе са категорични, че ще изнесат всички данни по случая, след като приключат проверките.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32