Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военните отдават почит на загиналите при нападението над българската база в Кербала

| обновено на 27.12.15 в 18:35

Навършват се 12 години от нападението над българската военна база „Индия“ в иракския град Кербала. Годишнината се отбеляза с военен ритуал и панихида в памет на петимата загинали български бойци.

При атаката с кола-бомба на 27-и декември 2003 година загинаха петима българисти военни - Георги Качорин, Иван Инджов, Антон Петров, Свилен Киров и Николай Саръев, други 27 бяха ранени.

Пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм, който се намира в Карлово, се събраха десетки военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада, за да отбележат тъжната годишнина.

В минута мълчание сведоха глава и дошлите на поклонението карловци и близки на загиналите от следващите български батальони в Ирак.

Преди 12 години, войната влезе в домовете на няколко български семейства. Вашите синове, бащи и съпрузи са съвременните български герои, подчерта в словото си заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова и допълни:

Съвременната война  е срещу световния тероризъм. Именно за това няма значение къде ще се води битката – в нашия двор или на хиляди километра от родината. Атентатите в сърцето на Париж го доказаха отново. Дес всички народи трябва да се обединим в общата борба срещу тероризма, а нашите герои, които загубихме преди 12 години, са онези, чиито пример ще мотивира днешните и бъдещите военнослужещи, които ще дадат своя принос, за да живеят спокойно нашите деца, призова Йосифова.

Светът е длъжен да се обедини срещу това зло, зяаяви Иван Иванов, който от 1998 г. служи в 61 Стрямска механизирана бригада. Бил е част от военните ни мисии в Босна и Афганистан. Свидетел е и на трагедията в Кербала. Тежестта и скръбта от случилото се  ни съпровождат винаги, заяви той.

На гробищния парк "Чародейка" в Русе близки, приятели и колеги на загиналия преди 12 години при атентата в Кербала офицерски кандидат Антон Петров, се събраха, за да почетат паметта на боеца.

За да почетат паметта на колегите си, в Русе за поредна година пристигнаха военнослужещите в 68-ма специализирана бригада, начело с командира си бригаден генерал Явор Матеев:

Днес сме се събрали всички ние, за да отдадем почит на Антон Петров и на четирима негови другари, които на тази дата, преди 12 години, загубиха живота си като български военнослужещи за родината. Където и да се намира българският военнослужещ - у нас, или по света, когато той воюва, го прави под български флаг и в интересите на България.

На гроба на Антон Петров бяха поднесени венци и цветя от името на министъра на отбраната Николай Ненчев, вицеадмирал Николов, командира на Сухопътни войски ген. м-р Боцев и момчетата от 68 бригада "Специални сили".

По време на мисията в Ирак, при различни обстоятелства, България изгуби общо 13 бойци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32