Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петер Сиярто: Трябва да си върнем умението да контролираме собствените граници

| обновено на 23.01.16 в 10:25
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Истинското решение за овладяване на кризата с бежанците в рамките на Европейския съюз е в граничния контрол. Трябва да си върнем умението да контролираме собствените си граници, това заяви в интервю за "Хоризонт" министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто:

Мисля, че истинското решение е в граничния контрол. Ако не можеш да защитиш границите си, тогава губиш поне част от своя суверенитет. Ако не можем да си върнем нашия капацитет и способности да регулираме притока на нелегални имигранти, тогава ще сме беззащитни. Този приток е нерегулиран и не могат да се направят необходимите проверки, което повишава заплахата от тероризъм и излага на риск ежедневието на хората в Европа. И след като ние сме избрани от тях, сме длъжни да им гарантираме сигурността. Затова трябва да си върнем умението да контролираме собствените граници.

На въпрос не трябва ли да се търси общо съгласие в Европейския съюз, вместо всеки да се спасява както може, Сиярто отговори:

Съгласен съм, че Европа трябва да намери общо решение. За съжаление обаче, това не се случва до този момент. Общото решение трябва да спре потока на южната граница на Европейския съюз, която в момента е Гърция. За жалост Гърция не подкрепя идеята на Унгария там да се концентрират европейски сили. Тук не става дума за хиляда офицери от "Фронтекс" - те не защитават границите. По принцип това правят полицаи, бодигардове или войски. Ние твърдим, че трябва да има задължителни квоти и да може сили на Европейския съюз да бъдат изпратени на неговата южна граница. Това би могло да бъде база за общоевропейска стратегия. За съжаление обаче, колкото и всички европейски политици да говорят за необходимостта от защита на външната южна граница, нищо подобно не се случва до този момент.

Запитан дали е възможен диалог с руския президент Владимир Путин за решаването на украинската криза унгарският външен министър каза:

Когато става дума за украинския въпрос, аз съм изцяло съгласен, че пълното прилагане на споразуменията от Минск е като червената линия - всички трябва да прилагат всеки един член и всяка една мярка от него. И все още не виждам друг изход от тази криза, освен да разговаряме помежду си. Многостранната дипломация може да направи чудеса. Само преди няколко месеца никой от нас не можеше да предположи, че ядрената сделка с Иран ще бъде завършена.

При посещението си в Словения в петък унгарският премиер Виктор Орбан призова България и Македония да издигнат ограда по границата с Гърция, за да спрат притока на мигранти. Според него, европейските страни трябва на всяка цена да защитават външните граници, за да се запази свободата на движение в рамките на Европейския съюз.

Ако не можем да защитим външната граница, независимо от това колко ще струва като пари и усилия, ние ще унищожим сами Шенгенската зона, заяви унгарският премиер.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32