Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК не може да се намеси пряко в случая с блокадата на границата с Гърция

| обновено на 09.02.16 в 16:21


Европейската комисия не е упълномощена чрез правото на Европейския съюз да предприеме преки действия или да наложи незабавни наказания в случая с блокадата на българско-гръцката граница. Наказателната процедура за нарушаване свободното движение се задейства само в краен случай. На този етап Брюксел не разполага с юридически инструменти за принуда срещу гръцките власти за премахване блокадите по граничните пунктове, обясни пред БНР говорителят по въпросите на вътрешния пазар Лусия Каудет

Свободното движение на стоки е основен принцип на ЕС и вътрешния пазар. Но е важно да се знае, че при извънредни обстоятелства тези принципи могат да бъдат временно поставени под въпрос. Юридическите инструменти, с които разполагаме в момента представляват единствено платформа за обмен на информация между засегнатите държави, съгласно така наречения „Ягодов регламент“. Комисията няма възможност на нареди предприемането на каквито и да било действия. Принудителното изпълняване на законите е отговорност на националните власти. Разбира се, винаги има възможност ЕК да провери дали не се нарушава договора на ЕС – но това е твърде крайна мярка, а не сме стигнали още до нея. Уверена съм, че благодарение на диалога между властите в Гърция, България и Комисията ще се намерят решения.


Свободното движение на стоки е основен принцип на вътрешния пазар. При особени и извънредни случаи (като демонстрации и ремонт на пътища) някои цели могат да получат превес и да наложат известни ограничения. Когато възникнат пречки, държавите от ЕС трябва да предприемат всички необходими и съразмерни мерки, за да осигурят свободното движение на стоки на своя територия, както предвиждат задълженията им по договора за ЕС. 

Българските и гръцките власти са информирали Еврокомисията за възможните препятствия за свободното движение на стоки през техните граници. Комисията следи въпроса внимателно и е поискала от гръцките власти да съобщават какво се случва,и какви мерки са предприели или ще предприемат, за да уведомят фирмите и да улеснят, доколкото е възможно, придвижването по пътищата. ЕК получава всекидневно данни за положението по границата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32