Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на държавите от ЕС се събраха в Брюксел за споразумение с Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

28-те правителствени лидери от ЕС се събраха на преговори в Брюксел за споразумение с Великобритания, което да доведе до успешен референдум за оставането ѝ в Съюза. Най-трудно за приемане остава искането на премиера Дейвид Камерън за 4-годишна забрана за социални помощи на работещите европейски граждани в Обединеното кралство.

Всички лидери подхождат към преговорите с намерение за компромис, който да даде шанс на Дейвид Камерън успешно да защити каузата на референдума за оставането на Великобритания в Евросъюза.

Вишеградската група, България, Румъния, Португалия и Испания обаче имат резерви относно предлаганото изключение за социалните права на гражданите им спрямо тези на работещите англичани.

Спорът се върти около това дали предлаганата забрана за социални помощи да важи 4 години с 2 възможности за продължаване с още по една, или предпазният механизъм да бъде първоначално само 24 месеца.

Друг чувствителен момент е идеята чуждите работници на британския трудов пазар да получават по-ниски детски надбавки, ако отглеждат децата си в родината. Източноевропейските правителства искат тази индексация да важи само за новопристигащите, но не и за вече живеещите в Обединеното кралство.

България иска и гаранции, че това решение няма да е реципрочно и ще се отнася само за Великобритания, обясни премиерът Борисов.

На пристигане Дейвид Камерън намекна, че е готов да отложи споразумението и съответно референдума за членството, ако текстът бъде твърде смекчен:

Няма да приема сделка, която не отговаря на нуждите ни. Много по-важно е да свършим нещата добре, отколкото да правим каквото и да било прибързано.

Очаква се преговорите да продължат до късно през нощта, а някои европейски представители прогнозират сделка чак на следващия ден.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32