Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева: Три служителки на ЕК са сред ранените при атаките в Брюксел

Снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева съобщи в интервю за БНР,  че три служителки на Комисията са сред стотиците ранени при вчерашните атаки в Брюксел:

Това беше удар в сърцето на Европа. Още един път ни доказва, че светът се промени – много повече рискове, радикализацията и ислямизмът присъстват навсякъде. Трябва да сме готови за този свят. Това означава работа на службите за сигурност, това значи обществото да има по-голяма чувствителност към този риск. Това означава и да сме обединени в защита на нашите ценности и начин на живот.

Атаката беше тест за това доколко след парижките атаки имаме по-добра система за защита на нашите служители. Евакуирахме три сгради, защото те бяха над метростанцията. Една от тях на службата по селско стопанство все още е затворена, защото се опасяваме от структурни проблеми в основата на сградата, каза още Георгиева.

Българският еврокомисар подчерта, че терористични групировки владеят огромни територии в различни части на света, в които искат да наложат със страх тяхната представа за това какъв трябва да бъде животът:

Огромна част от тях са родени тук в Белгия или във Франция, или в някоя от другите страни на Европейския съюз. Защо се получава така, че ние не виждаме ранните признаци на тази омраза, която ги води към това да разрушават щастието, да отнемат живота на невинни хора? Проблемът се състои от три части. Първата е външната политика – това, което става в страните, заразени от конфликти. Трябва да говорим за стабилизиране на тези страни, както и за помагане на хората, които са се оказали в беда в резултат на тези войни. Втората е вътрешни граници, система за безопасност. Третата е обществото да бъде готово да живее в този нов свят.

Цялото интервю на кореспондента на БНР в Брюксел Никола Миладинов с Кристалина Георгиева можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32