Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йенс Столтенберг: Имаме сериозни различия с Русия за кризата в Украйна

| обновено на 20.04.16 в 18:03

НАТО няма да си сътрудничи с Русия, докато тя не започне да спазва международното право, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг след първата официална среща между посланиците на алианса с представителя на Русия в Брюксел. След двегодишно прекъсване двете страни проведоха заседание, на което бяха обсъдени конфликта в Украйна, прозрачността при военните операции и сигурността в Афганистан. Всички съюзници на НАТО отново са повторили, че не признават анексирането на Крим и поддържат суверенитета и териториалната цялост на Украйна, обясни Столтенберг. Той посочи Москва като отговорна за спазването на примирието в източните украински региони, което бе договорено в Минск:

Ние не сме съгласни с опитите на Русия да представи това като гражданска война. Всъщност Русия дестабилизира Източна Украйна – тя предоставя подкрепа за сепаратистите, оборудване, амуниции и финансиране. Както и командване и контрол. Така че имаме дълбоки различния относно кризата в Украйна, каза Столтенберг.

Няма да има подобрение в отношенията, докато съюзните държави от НАТО не намалят военните си учения до границите на Русия, каза пред журналисти след срещата руският посланик Александър Грушко. Той обвини САЩ в опит за военен натиск срещу Руската федерация с изпращането на боен кораб близо до Калининград миналата седмица. Грушко допълни, че позициите обаче са били сходни относно ситуацията в Афганистан.

Имаше много добро разбирателство по ситуацията в Афганистан. Това бе 3-тата точка в дневния ред но от гледна точка на общата заплаха това бе важен обмен на информация, заяви Грушко.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

НАТО ще разговаря официално с Русия за първи път от почти 2 години насам

НАТО ще разговаря официално с Русия за първи път от почти 2 години насам. Това ще стане на ниво посланици в централата на Алианса в Брюксел. Заседанията на Съвета НАТО – Русия бяха прекъснати заради анексирането на Крим и кризата с Украйна. За..

публикувано на 20.04.16 в 07:42

Трафиканти на мигранти променят маршрутите, за да избягват патрулите на НАТО

Трафикантите на хора продължават да превозват мигранти от Турция към Гърция, като променят маршрутите, за да избегнат патрулите на НАТО, предаде ДПА, като цитира командир Йорг Клайн . Според него между 20 и 40 лодки все още правят курсове всеки ден, като..

публикувано на 17.03.16 в 09:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32