Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белгия предаде на Франция Салах Абделслам

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белгия предаде на Франция един от заподозрените участници в терористичните актове от ноември в Париж. Салах Абделслам беше екстрадиран тази сутрин и ще се изправи пред френски съд.

Салах Абделслам е френски гражданин, но е роден в Брюксел. Заедно с брат си Брахим, който се самовзривява, той се смята за част от групата терористи на ИДИЛ, атакували на 13 ноември различни точки на Париж. При атентатите загинаха 130 невинни граждани.
Предполага се, че Абделслам се е отказал в последния момент да взриви колана си с експлозиви, след което бяга. След 4 месеца издирване, той беше арестуван в родния с квартал "Моленбек" в Брюксел броени дни преди други негови съучастници да се взривят на летището и метрото в белгийската столица.
Белгийският му адвокат Свен Мари съобщи, че остава негов защитник по делото в Брюксел:
Той няма нито силите, нито интелекта, за да организира случилото се в Париж. Наистина е бил тогава на "Стад дьо Франс", но следствието трябва да докаже, каква точно е била ролята му в атентатите, посочи Свен Мари.
Федералната прокуратура на Белгия не даде никакви подробности по трансфера на Абделслам във Франция. Той е единственият оцелял от терористичната група в Париж, но е бил разпитван само веднъж относно взривовете в Брюксел миналия месец. Белгийските власти не са му повдигнали обвинение за тях.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32