Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният консорциум на разследващите журналисти дава достъп до Панамските документи

Алексения Димитрова
Снимка: Булфото


Панамските документи дават много малка част от информацията за офшорния свят. Това са само фирмите, които излизат и които са били регистрирани чрез така наречената кантора на Мосак Фонсека в Панама. Това не значи, че няма други такива подобни кантори, които са ползвани като посреднически кантори за регистриране на офшорни фирми и, ако някой се съмнява защо, видите ли, тук не излизат толкова много български имена, защо не излизат български политици, това е едно от възможните обяснения -: просто тези хора може да не са ползвали тази кантора посредническа.

Това подчерта в предаването „Неделя 150“ журналистът Алексения Димитрова - член на Международния консорциум на разследващите журналисти.   Това не означава, че няма да се появят данни от други кантори, допълни Димитрова сподели, че всеки ден чете документите по над 10 часа, за да намери повече данни за българско участие.

Има българи, както се оказа, ако сте следили поредицата в "24 часа", които не са регистрирали офшорните си фирми с български адреси, което също прави трудно намирането на определени хора.

В понеделник Международният консорциум ще оповести на сайта си цялата информация за повече от 200 хиляди офшорни дружества, които са част от разследването на досиетата от Панама. Тя коментира, че срещу разкритията в целия свят е имало огромни атаки, за да бъдат накарани журналистите да обясняват действията си, а не да се гледат новините, които разкритията им предизвикват:

Когато даваш тези данни, ти не можеш да прогнозираш какво ще изскочи от тях. Някои заподозряха, че това е организирана атака срещу Путин, но, както виждате, освен Путин излязоха и всъщност се видяха интересни данни за исландския премиер. Получиха се интересни информации и се намериха в тези документи и за Дейвид Камерън. Тоест никой не може да каже, че е целена определена личност или определена група от личности, защото, както се видя, когато журналистите добросъвестно си вършат работата, те изваждат на бял свят неща, които не са и подозирали, че има. Аз допускам, че и източникът не е подозирал какво може да се крие в този огромен масив от данни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32