Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко трима души са загинали при експлозия в Диарбекир

| обновено на 10.05.16 в 20:21
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко трима души са загинали, а над 45 - ранени при експлозия в турския град Диарбекир, населен предимно с кюрди.


Кола бомба е била взривена в центъра на града. Взривът е станал при преминаването на полицейски автобус, който е превозвал в болницата задържани в ареста членове на забранената за тероризъм в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК). Ранени са полицейски служители, арестувани кюрдски бунтовници, а също и случайни минувачи. Сред убитите има и кюрдски терористи.

Смята се, че колата бомба е била взривена с цел да бъдат освободени задържаните бунтовници. Въпреки че никой още не е поел отговорност за атентата, почти със сигурност се счита, че е извършен от забранената в Турция ПКК.

Властите съобщиха, че продължава разследването на атентата. Блокирани са всички подстъпи към града. Не се разрешава движение на превозни средства.

Междувремено турският президент Реджеп Ердоган отново обвини Европа, че е убежище за политическите крила на терористичните групировки, визирайки основно нелегалната Кюрдска работническа партия. Изявлението на Ердоган е реакция срещу препоръките,к оито миналата седмица  ЕС отправи към  Турция да направи промени в антитерористичните си закони.

Ердоган нарече искането на ЕС "черна комедия", като заяви, че "Европа не може да чете лекции на Турция как трябва да промени законите си".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Волкан Бозкър

Отлага се срещата ЕС - Турция на ниво министри

Срещата между външните министри на ЕС и Турция, насрочена за този петък, се отлага, потвърди говорител на Еврокомисията. Диалогът на високо политическо равнище под председателството на върховния представител по външната политика Федерика Могерини..

публикувано на 10.05.16 в 15:40

Турция ще изпълни изискванията на ЕС, необходими за визова либерализация

Турция ще разработи необходимите политики за визовата либерализация с Европейския съюз и ще ги изпълни съгласно последните изказвания на президента Реджеп Тайип Ердоган . Това обяви турското външно министерство, след като в петък Ердоган разкритикува..

обновено на 09.05.16 в 15:28

Аманда Пол: Ако ЕС каже "не" на Турция, Ердоган ще скъса споразумението за реадмисия

Провалът на обещанието за премахване на визите ще се отрази зле на имиджа на Ердоган в Турция. Това заяви в интервю за предаването "Събота 150" Аманда Пол - старши анализатор от Европейския политически център в Брюксел. Тя призна, че ще се изненада,..

публикувано на 07.05.16 в 10:32
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32