Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черна гора подписва протокол за присъединяване към НАТО

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В централата на НАТО в Брюксел днес ще бъде подписан протокол за присъединяването на Черна гора към военния алианс. Това ще стане в присъствието на черногорския премиер и външните министри на НАТО. 

Министър-председателят на Черна Гора Мило Джуканович ще участва като наблюдател в заседанието на Северноатлантическия съвет. Външните министри на НАТО ще подпишат протокол за присъединяването, а веднъж щом парламентите на всички съюзни държави го ратифицират, Черна гора ще стане 29-ият пълноправен член на Алианса. 

Подписването на договора за присъединяване на Черна гора показва, че вратите на НАТО остават отворени, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг.

Външните министри на НАТО ще обсъдят широк кръг от въпроси, но по най-сериозните решения ще се вземат от лидерите на държавите на срещата на върха във Варшава през юли. Това се отнася за разполагането на допълнителни войски в Балтийските републики, потвърди Столтенберг: 

Военните ни стратези предложиха разполагането на няколко батальона. Няма решение за техния брой и местоположение. Сега преценяваме обхвата на нашето присъствие на изток. 

С участието на върховния представител на Европейския съюз Федерика Могерини ще бъде разгледана и възможността за допълнителна помощ от НАТО в – централното Средиземноморие срещу трафика на мигранти.

Очакват се дискусии и по сроковете за продължаването на мисията на Алианса в Афганистан и броят на войниците там, сред които има и българи. На дневен ред отново излиза обучението на нова армия в Либия и други възможности за стабилизиране на страната, стига новото правителство да го поиска. Такова искане вече има от министър-председателя на Ирак.

България ще бъде представена на срещата от министър Даниел Митов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32