Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

НОВИЯТ ДЕН на 24 май с Габриела Гаврилова

24_may
Снимка: БГНЕС

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Темите в предаването:

7.40 – Как ще отбележат 24 май в Източна България и разговор на  Нина Милошевич с  Румяна Никова – библиотекар в читалище „Св. Св.  Кирил и Методий- 1927” за ролята на читалището за опазване на културата. Днес празнува и село Тополи.8.15 – Какви са проблемите и перспективите пред образованието днес, какво мотивира учениците и учителите да се развиват в родината си – част от възпитаниците на Първа езикова гимназия във Варна и техните преподаватели


9.15 -  Какво е  24 май за българите зад граница,  как се учи български език и как се съхраняват българските традиции - Евелина Аврамова, създател на българското училище „Васил Левски” в Саарбрюкен, Германия и Анели Младенова, един от преподавателите в българското училище „Св. Климент Охридски” в Екс-ан Прованс, където тази година за първи път имат  ученик, който се е явил на матура по български език- варненката Калина.9.40 – Носителите на награда “Варна” за начален учител Керанка Колева и Стоян Ненков, учител от средното образование и неговият ученик Димитър Опърлаков.10.35 – Как се празнува 24 май в Русия, какви са паметниците на Кирил и Методий там и как се поддържа духовната връзка между българи и руси- Анатолий Шелкунов, руски дипломат, общественик, бивш Генерален консул на Русия във Варна, зам.-председателя на Съюза на приятелите на България. 
10.40 - Даниела  Стойнова  от  празничното шествие по случай 24-ти май  във Варна.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Пролет в Париж, Франция

НА СВЕТЛО на 4 март с Валерия Василева

Съдбата на ОУ "Иван Рилски" - Варна - позицията на гражданите от протеста в защита запазването на 100-годишното училище и на Дирекция "Образование и младежки дейности" към Община Варна. Общинският съвет във Варна днес обсъжда бюджета на общината за 2021 - акцентите от дискусията. Още две музикални събития има във Варна от фестивала „Традиция с бъдеще”..

публикувано на 04.03.21 в 13:22

"Новият ден" на 4 март 2021 г. с Димитрина Дончева

Единственият подлез в Белослав е в окаяно състояние. Как преминават жителите и какво прави общината? Протест против събарянето на варненското Основно училище „Свети Иван Рилски“ организират варненци тази сутрин. Репортаж от протеста. До къде стигна идеята за изграждане на т.нар. леко метро във Варна? Какво мотивира деца от Долни..

публикувано на 04.03.21 в 06:00

НА СВЕТЛО на 3 март, сряда

Репортаж от официалното честване на националния празник на България, 3 март във Варна; За първи път в историята Ниагарският водопад ще бъде осветен в цветовете на българския трибагреник по повод Националния празник на България.  Димитър Балабанов, с когото ви срещнахме преди около година в ефира на Радио Варна, живее в Канада от близо 20..

публикувано на 03.03.21 в 13:59
Варненският вълнолом

"Море от... обещания" с Валери Великов

По-малко от два дни остават до началото на предизборната кампания. Сигурно, както преди почти всички парламентарни избори, ще чуем доста предложения и обещания за ударното развитие на Варна като морска столица. Предложения, които често са в сферата на фантазията или биват изтупвани от праха и поднасяни на избирателя, като нещо ново и уникално...

публикувано на 03.03.21 в 09:47

"Новият ден" на 3 март с Емилия Николова

Защо събитията, свързани с 3 март 1878 година, налагат провеждането на научна дискусия според Петко Петков, професор по нова история на България?  Как ще отбележат националния празник в село Здравец, община Аврен?  Добрич празнува със станалия традиция през последните години поход „Първите“, с редица концерти и с „Караул на паметта“.  Директорът..

публикувано на 03.03.21 в 05:05
Пролет

НА СВЕТЛО на 3 март с Валерия Василева

Подготовката за парламентарния вот сред българската общност в Гърция - разговор с Петър Анастасов, един от организаторите на изборите на остров Крит.  БНБ публикува среден размер на таксите за услугите, предоставяни по разплащателни сметки на потребители – коментар на финансов анализатор. Нови 461 книги закупи Народно читалище „Алеко..

публикувано на 02.03.21 в 11:39
Изгрев, Варна

"Новият ден" на 2 март 2021 г. с Димитрина Дончева

Как ще бъде променен центърът в Провадия? Защо в балчишкото село Соколово събират дарения за закупуване на видеокамери? Какво е замърсяването в Черно море? Мира Шейтанова – спираме ли да мечтаем след като осъщестим мечтите си?

публикувано на 02.03.21 в 06:00