Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Христина Белева спечели конкурса за гъдулар в Оркестъра за народна музика на БНР

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Христина Белева
Снимка: Личен архив

От есента, когато ще започне и новият творчески сезон (2016/2017) на Оркестъра за народна музика на БНР, Христина Белева става част от състава на оркестъра с диригент Димитър Христов. Гъдуларката, която последните 10 години свири в НФА „Филип Кутев”, издържа успешно конкурса, в който участваха общо четирима претенденти – за мястото на „оркестрант-гъдулар” се явиха още Борислав Гълъбов, Николай Николов и Цветомир Петков. Откровено да си призная очаквах повече битка. Очаквах и други колеги, които знаех, че ще дойдат на конкурса. Тя абсолютно безапелационно „прегази” своята конкуренция и се представи блестящо – и като отношение към инструмента, като музициране, щрих, динамика, темпа, прима виста, всичко беше на изключително високо ниво. (...) Като искам да подчертая, че не подценявам останалите участници., сподели Димитър Христов. 

Не съм си го мечатала или планувала. Това са прекрасни музиканти, прекрасен оркестър с много интересни проекти, които се случват и се радвам, че тепърва ще имам възможността и аз да споделя тези хубави неща. (...) Аз отдавна не се бях явявала на конкурс и си беше тръпка. Много погледи насреща, всеки с различна енергия, нагласа, очаквания... За мен беше интересно, имаше вълнения и трепети, беше хубаво. Мисля, че добре мина. Интересното беше, че накрая моето явяване приключи с аплодисменти от всички. Много емоционално!, разказа Христина Белева. 

Какво още споделиха Димитър Христов и Христина Белева – чуйте в прикачаните файлове.


ВИЖТЕ ОЩЕ

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 11 юни със Светлана Вълкова

100 години Варненски драматичен театър: ерата Стоян Камбарев „В паралелни светове” – ретроспективна изложба на Тодор Игнатов – художникът на Театъра "Косачи" във Варненския куклен театър - вечният кръговрат на живота "Шибил" - кино на сетивата търси духа на Йовков Как се става зограф? – Росен Германов с изложба икони С „Карузо Гала” започва „Опера в..

публикувано на 11.06.21 в 13:25
Аспарухов мост

НОВИЯТ ДЕН на 11 юни с Мариела Димитрова

Какво се случва около Трета буна на Алея първа във Варна, където има премахване на растителност и строителна техника? Репортаж по сигнал на наш слушател в 8.15 часа. И по още един сигнал в 8.20 часа - оказва се, че мнозина варненци плащат за синя зона в курорта „Св.Св.Константин и Елена” като изпращат есемес до синята зона във Варна, а..

публикувано на 11.06.21 в 06:29

"На светло" на 10 юни 2021 г. със Сияна Спиридонова

Проследяваме хронологичния обзор на инцидента от вчера. Подробности за операцията по търсене и спасяване на пилота на МИГ-29. Следим и провеждащия се край Варна национален семинар на тема "Осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд". Писателят Бойко Беленски ще представи двата си исторически романа - „Да каже нявга народът”,..

публикувано на 10.06.21 в 13:55
Chart

#636 ТОП 20 (11.06.2021-18.06.2021)

публикувано на 10.06.21 в 08:53

НОВИЯТ ДЕН на 10 юни с Иван Барбов

Навръх Спасовден, на който празнуват хлебопроизводителите и сладкарите ще ви заведем до Вълчи дол във фурната на Димчо и Даниела Димови, които са отдали живота си на благородната професия. За безопасните условия на труд в пандемичните времена – разговор с Валентина Милева, ръководител на Издателство „Труд и право“. След 9.00 часа..

публикувано на 10.06.21 в 05:56
Стара Варна

НА СВЕТЛО на 9 юни с Валерия Василева

Държавен архив – Варна отбелязва Международния ден на архивите с традиционните награди за приятели на архива, дарители и редовни читатели. Приемът след основно образование в Професионалната техническа гимназия - Варна, чиито ученици са абсолютни победители с първо, второ и трето място на 37-а Национална олимпиада по техническо..

публикувано на 09.06.21 в 12:43

"Море и бряг" с Валери Великов, на 9 юни

Българската морска камара поиска от правителството моряците да бъдат признати за ключови работници. "Tъй като досега не получихме подкрепа от предходното правителство, се обърнахме към министър-председателя, г-н Стефан Янев, от когото поискахме съдействие да бъдат признати моряците и други морски специалисти като ключови работници. Независимо,..

публикувано на 09.06.21 в 08:30