Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Христина Белева спечели конкурса за гъдулар в Оркестъра за народна музика на БНР

БНР Новини
Христина Белева
Снимка: Личен архив

От есента, когато ще започне и новият творчески сезон (2016/2017) на Оркестъра за народна музика на БНР, Христина Белева става част от състава на оркестъра с диригент Димитър Христов. Гъдуларката, която последните 10 години свири в НФА „Филип Кутев”, издържа успешно конкурса, в който участваха общо четирима претенденти – за мястото на „оркестрант-гъдулар” се явиха още Борислав Гълъбов, Николай Николов и Цветомир Петков. Откровено да си призная очаквах повече битка. Очаквах и други колеги, които знаех, че ще дойдат на конкурса. Тя абсолютно безапелационно „прегази” своята конкуренция и се представи блестящо – и като отношение към инструмента, като музициране, щрих, динамика, темпа, прима виста, всичко беше на изключително високо ниво. (...) Като искам да подчертая, че не подценявам останалите участници., сподели Димитър Христов. 

Не съм си го мечатала или планувала. Това са прекрасни музиканти, прекрасен оркестър с много интересни проекти, които се случват и се радвам, че тепърва ще имам възможността и аз да споделя тези хубави неща. (...) Аз отдавна не се бях явявала на конкурс и си беше тръпка. Много погледи насреща, всеки с различна енергия, нагласа, очаквания... За мен беше интересно, имаше вълнения и трепети, беше хубаво. Мисля, че добре мина. Интересното беше, че накрая моето явяване приключи с аплодисменти от всички. Много емоционално!, разказа Христина Белева. 

Какво още споделиха Димитър Христов и Христина Белева – чуйте в прикачаните файлове.


ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 31 март с Валерия Василева

Репортерска проверка и анкета с варненци за задължителното движение с предпазни маски на обществени места. Още по темата за предпазните маски – кои са подходящи и одобрени, има ли ги налични, интервю с Живка Добрева – председател на варненската колегия към Съюза на фармацевтите. Проектното обучение на учениците в ситуация на дистанция..

публикувано на 31.03.20 в 13:45

НОВИЯТ ДЕН на 31 март със Светлана Вълкова

Комисар Илиян Илиев - началник на Охранителна полиция - Варна след поредна полицейска проверка в Морската градина: отново за мерките и глобите Пътят към селата Каменар и Въглен се охранява денонощно, понеже районът е рисков – разговор с кмета на Каменар Светослав Райков Струпване на много хора пред Бюрото по труда във Варна, чакащите..

публикувано на 31.03.20 в 05:45

"На светло" на 30 март 2020 г. с Димитрина Дончева

Българският червен кръст стартира онлайн чат за хора в нужда. Интервю с Деница Баръмова, председател на Младежкия БЧК. Изборът да си доброволец – Мартен Демирев от Варна. Има ли готовност болницата в Провадия да приема хора заразени с Ковид 19? Директорът на лечебното заведение д-р Светослав Неделчев. Трябва ли да бъдат..

публикувано на 30.03.20 в 12:52

"Новият ден" на 30 март с Мариела Димитрова

В 8.10 часа ще раговаряме с д-р Николай Брънзалов, заместник-председастел на БЛС, след като от Съюза информираха, че в МЗ отново обмислят за промяна в Наредба номер 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, която да позволява корекция на назначената от лекар терапия от страна на фармацевта (т.нар.генерично..

публикувано на 30.03.20 в 06:53
Chart

#583 ТОП 20 (27.03.2020-03.04.2020)

публикувано на 27.03.20 в 19:30
Китайци с маски чакат автобус до затворения рибен пазар Хуанан в град Ухан, провинция Хубей, смятан, че е свързан с появата на новия вирус.

"Позиция" с Жоро Бекяров, 28 март, 2020 година

Гостите в предаването "Позиция" тази събота с една основна тема. Започваме с евродепутата от ЕНП Емил Радев, за първото онлайн заседание на Европейския парламент и как ще бъде разпределена помощта от 37 млрд евро, която беше гласувана в четвъртък тази седмица. Един детски лекар в Германия, който смята, че новият коронавирус с нищо не е..

публикувано на 27.03.20 в 16:46
Варна

"На светло" на 27 март 2020 г. с Димитрина Дончева

Как Омбудсманът на хората с увреждания във Варна помага дистанционно? Предпазни костюми и маски бяха дарени днес в инфекциозната клиника на болница „Света Марина” във Варна. Дарението е от Синдикалната федерация на служителите на МВР.   Валентин Енчев, директор на дирекция „Морска администрация“ – Варна за начина по който се..

публикувано на 27.03.20 в 12:53