Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френското правителство обяви тридневен национален траур

Терорът отново връхлетя Франция, този път в Ница

Камион помете стотици хора в Ница, жертвите достигнаха 84

| обновено на 15.07.16 в 18:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС

31-годишният Мохамед Лахуедж Булел е нападателят, отнел живота на най-малко 84 души в Ница, включително 10 деца. Той е наел камиона-убиец два дни преди нападението. Полицията е проследила пътя му благодарение на видеозаписи от уличните камери.

Булел е бил с двойно гражданство - френско и тунизийско. Нищо във вида и поведението на нападателя от Ница не е издавало намеренията му за снощната атака, според свидетелствата на негови съседи, разпитвани от медиите. Работил е като шофьор-доставчик, бил е самотен, мълчалив, без никакви признаци за религиозна принадлежност. Осъждан наскоро за прояви на насилие, но без подозрения в радикален уклон.

Десет деца и тийнейджъри са сред загиналите при атаката в Ница, обяви прокурорът на Париж Франсоа Молен. Загиналите са 84, а ранените са 202, като 52 от тях са в критично състояние. Френските сили за сигурност все още преценяват дали нападателят е действал сам или заедно с други хора. Засега никой не е поел отговорност за нападението, но то прилича на атака, извършена от терористична организация, обясни Молен. 

Преди да бъде убит от силите за сигурност, Булел е стрелял няколко пъти по полицаите. В кабината на камиона на нападателя е открит един пистолет, но е имало и много фалшиви оръжия. По-късно от дома му са конфискувани компютър и телефон, посочи прокурорът.Прокурорът уточни, че бившата съпруга на Булел е в ареста.

Мъжът е бил от Мсакен, близо до град Сус в Тунис, съобщиха източници от тунизийските служби за сигурност. За последно Мохамед Булел е посетил града преди четири години. На властите в Тунис не е било известно той има радикални или ислямистки виждания. Бил е женен и е имал три деца.

СнимкаРазследването ще бъде наблюдавано лично от президента Франсоа Оланд и премиера Манюел Валс, които пристигнаха в Ница. Двамата съобщиха за предстоящ проектозакон за удължаване на извънредното положение в страната.

Президентът Оланд определи нападението като терористичен акт:

Франция беше атакувана на националния си празник - 14-и юли, символ на свободата. Човешките права биват отричани от тези фанатици и по тази причина Франция неизбежно е мишена. Нищо няма да ни накара да отстъпим от решимостта си да се борим с терора. Ще направим по-интензивни действията си в Сирия и Ирак, както и ще продължим поразяваме бастионите на тези, които ни атакуват на собствената ни територия.

Премиерът Валс заяви след извънредното заседание на съвета за отбрана и сигурност, че страната трябва живее със заплахата от тероризма: 

Искаме да кажем на френския народ и то много силно - няма да се предадем. Франция няма да се поддаде на заплахата от тероризъм. Навлязохме в нова ера и Франция ще трябва да живее с тероризъм. Трябва да се обединим и това е посланието и на президента - бъдете единни, покажете сдържаност заедно.

Оланд и Валс посетиха местната болница "Пастьор", където са приети повечето ранени. Около 50 пострадали деца са настанени в детската болница на града. Две от тях не са могли да бъдат спасени, други са между живота и смъртта, съобщи говорител на болничното заведение.

Нападението с камион беше извършено около 23 часа снощи във френския град Ница, по време на заря по повод националния празник на страната. Камионът се е движил сред тълпата близо 2 километра. Имало е престрелка между хора, които са били в камиона и полицейски части. В превозното средство са открити множество оръжия и гранати.

СнимкаСред жертвите и ранените има десетки деца и чужденци от САЩ, Русия, Украйна, Армения.

Германия затяга контрола по границата с Франция след атентата. Мярката ще бъде предприета в координация с френските власти. Засилва се и контролът на германските летища. Кметът на Лондон Садък Хан заяви, че мерките за сигурност в града ще бъдат увеличени заради атаката в Ница.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Министър-председателят на Белгия Шарл Мишел

Белгийският премиер събира на извънредно заседание кабинета и службите за сигурност

Министър-председателят на Белгия Шарл Мишел събира тази сутрин на извънредно заседание правителството и службите за сигурност по повод атентат в съседна Франция. Нулевият риск не съществува, коментира пред общественото радио белгийският министър..

публикувано на 15.07.16 в 09:26

Габриел Караоланов от Ница: В града е гробна тишина, всички следват призива на властите да не излизат

Всички в Ница следват призивите да не излизат по улиците, заяви в предаването "Преди всички" Габриел Караоланов , който малко преди нападението в Ница си е тръгнал от празненствата в града: Това, което в момента ми е интересно и за първи път се случва,..

публикувано на 15.07.16 в 09:18

Българин от мястото на атентата: Беше ужасно, касапница

Българинът Иво Георгиев е бил съвсем близо до терористичното нападение в Ница. Пред "Хоризонт" той разказа, че е много леко да се каже, че е имало паника, било е "ужасно": Ужас, касапница. Хора, прегазени с камион в продължение на 100-200 метра. Видях..

публикувано на 15.07.16 в 07:54

Световните лидери осъдиха атаката срещу невинни хора в Ница

Случилото се във Франция завари лидерите на европейските институции в Монголия, където тече 11-ата Среща на върха Азия – Европа. След минута мълчание в памет на жертвите председателят на Съвета Доналд Туск коментира: Трагичен парадокс..

публикувано на 15.07.16 в 07:46

Борисов: Потресен съм от терористичния акт в Ница

Премиерът Бойко Борисов написа в профила си във Фейсбук, че е потресен от терористичния акт в Ница. Министър-председателят изразява най-искрени съболезнования към семействата на жертвите. По-късно в Бургас, където започва международното военноморско..

обновено на 15.07.16 в 07:43
Шарл Мишел

Белгия няма да отменя проявите за националния си празник

Белгия няма да отменя проявите по случай своя национален празник другата седмица, обяви правителството след извънредно заседание по повод атентата в Ница. Въвеждат се допълнителни предпазни мерки срещу евентуални атаки с превозно средство, но..

публикувано на 15.07.16 в 16:51
Бан Ки-мун

Бан Ки-мун осъди атаката в Ница

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди атаката в Ница, при която загинаха най-малко 84 души, а десетки бяха ранени. Бан призова за увеличаване на усилията за борба с тероризма и екстремизма. Генералният секретар стои твърдо зад френското..

публикувано на 15.07.16 в 15:02

Цветя за Франция

Много българи поставиха цветя и запалиха свещ пред френското посолство в София в памет на загиналите при атентата в Ница. Гневна съм. След Мадрид, след Лондон, два пъти Париж, Брюксел, докога , пита се Юлия Маргоева, която беше една от десетките,..

публикувано на 15.07.16 в 12:04

Кирил Георгиев: В Ница е по-трагично от атентатите в Париж, има много пострадали деца

Кирил Георгиев е българинът, за който по-рано от Министерството на външните работи съобщиха, че е леко пострадал при терористичния акт в Ница. Той не е потърсил лекарска помощ.  Пред "Хоризонт" той сподели, че има прорезна рана на лявата ръка, но не е..

обновено на 15.07.16 в 11:08
Даниел Смилов

Даниел Смилов: Събитията в Ница показват колко е важно Европа да бъде единна

Събития като нападението в Ница показват колко важно е Европа да бъде единна, заяви в предаването "Преди всички" политологът Даниел Смилов : От предизвикателствата, пред които сме изправени, е ясно, че когато сме заедно, сме по-силни. Всъщност Европа..

публикувано на 15.07.16 в 10:28
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32