Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: България получава близо 160 млн. евро за два енергийни проекта

| обновено на 15.07.16 в 16:32

България получава почти 160 милиона евро за два енергийни проекта, обяви Европейската комисия. 

Страните-членки са одобрили предложението на Комисията за строежа на 400-киловатов електропровод между Добруджа и Бургас за над 29,8 милиона евро. По-рано е потвърдена и инвестиция за разширяването на газохранилището в Чирен със 130 милиона евро. 

Парите са от Механизма за свързване на Европа, който има за цел да повиши енергийната сигурност и независимост на Европейския съюз от външни доставчици на енергия. Още осем страни-членки получават финансиране за свои проекти по механизма на обща стойност за тази година от 263 милиона евро. 

Отпуснатите от Европейската комисия 60 милиона лева са половината от сумата, необходима за изграждането на електропровода "Добруджа - Бургас". Останалите средства трябва да бъдат осигурени от Електроенергийния системен оператор. До шест години се очаква да бъде изграден самия далекопровод. Целта му е да се подобри снабдяването в района, а на по-късен етап и да достигне до Турция. Това каза за Хоризонт изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов:

Новият електропровод, който би трябвало да се направи от подстанция "Добруджа" до подстанция "Бургас", ще бъде втората връзка на 400 киловолта, с която ще свържем подстанция "Бургас" с подстанциите в Северна България, където в коридора за електроенергийна свързаност на Югоизточна Европа, връзката с Румъния, ще бъде повишена сигурността на доставките. Също така с дублирането на електропропровод 400 киловолта "Черно море" ще бъде гарантирана сигурността на подстанция "Бургас", както и от там евентуално след време развитие на мрежата към Република Турция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32