Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган заяви, че ще продължи "да прочиства вируса", довел до неуспешния метеж

Реджеп Ердоган
Снимка: БТА

Президентът на Турция Реджеп Ердоган отправи нови закани във връзка с неуспешния опит за преврат. Той заяви, че ще продължи: "да прочиства" от всички държавни институции "вируса", който е довел до неуспешния метеж.  Според Ердоган, опитът за смяна на властта е бил извършен от "терористична групировка", водена от живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетуллах Гюлен. 

Вашингтон обаче поиска доказателства, че духовникът е съпричастен към опита за преврат преди да го екстрадира. Държавният секретар Кери заяви: 

Приканваме правителството на Турция, каквато е практиката ни, да ни предостави легитимни доказателства, които да се потвърдят. И Съединените щати ще ги разгледат и ще отсъдят въз основа на тях.

САЩ реагираха остро и на публичните твърдения, че може да са замесени в опита за преврат. Според някои медии турски висши представители са намекнали, че САЩ тайно одобряват метежниците.  "Подобни твърдения са неверни и вредни за отношенията между двете съюзнички от НАТО", е казал по телефона Кери на турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Според турския президент Реджеп Ердоган обаче, Гюлен е в списъка на издирвани терористи. В публична реч той заяви:

Казах ви, че тези хора се опитват да организират преврат, но не ме послушахте. Днес, след този опит за преврат пак ви казвам: Предайте ни онзи човек в Пенсилвания. Ако сме стратегически партньори, ако сме модел за партньорство, тогава изпълнете молбата ни. Призовавам Съединените щати. Защото ние сме ви предали всеки, който сте поискали от списъка с терористи.

Самият Гюлен отрече да има каквато и да е връзка с опита за преврат в Турция. Пред журналисти в американския си дом проповедникът заяви, че познава само "незначителна част" от многобройните симпатизанти, които има в Турция. Гюлен допуска, че Ердоган може сам да е инсценирал преврата, за да го използва за разправа с опонентите си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Реджеп Ердоган и Барак Обама

Съединените щати следят внимателно случващото се в Турция

Съветниците на американския президент  Барак Обама го информират за случващото се в Турция.  Обама за пореден път е изказал твърдата си подкрепа за демократично избраното цивилно управление  на Турция. Той е изразил съжаление за загубата на човешки..

публикувано на 17.07.16 в 08:02

Шест хиляди души са били арестувани досега след неуспелия преврат в Турция

Шест хиляди души са били задържани в Турция досега във връзка с провалилия се опит за преврат, като се очакват нови арести, съобщи турският министър на правосъдието Бекир Боздаг , цитиран от частната телевизия НТВ: В момента прочистването продължава...

обновено на 17.07.16 в 16:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32