Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 15 хиляди души са били задържани след опита за преврат в Турция

Снимка: БГНЕС

Над 15 хиляди души са били задържани в Турция след осуетения опит за преврат на 15-и юли, обяви вътрешният министър на страната Ефкан Ала. От тях над 10 хиляди са били войници.

По данни на генералния щаб на армията обаче в опита за сваляне на законно избраната власт на страната са участвали над 8500 военнослужещи. Това е 1,5 процента от състава на турската армия.

178 генерали и адмирали са обвинени за участие в метежа. От казармите са били изведени са били 73 броя танкове, използвани са хеликоптери, самолети Ф-16 и няколко военни крайцера.

Утре ще се проведе критично заседание на Висшия военен съвет на страната, което ще бъде под председателството на президента Реджеп Тейип Ердоган, което заради ситуацията се изтегли по-рано от традиционната дата 31-ви юли.

Според анализатори се предвижда да бъдат взети мерки за коренно преустройство в турската армия. Голяма част от повишените в чинове след 2011 г., за които се твърди, че са свързани с движението на Фетуллах Гюлен, се очаква да бъдат отстранени. Говори се за премахване на военните съдилища, както и за промяна в регламента за прием във военните училища. Бившият началник на генералния щаб на турската армия в периода пред пет години Неждет Йозел е обвиняван, че е толерирал повишението в чинове на гюленисти.

Междуврменно президентът Ердоган е оттеглил съдебните дела срещу опозиционните лидери Кемал Клъчдароглу и Девлет Бахчели в знак на продължаващата солидарност между съперническите политически лидери след опита за преврат в Турция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Има заповеди за задържане на 47 журналисти и служители на опозиционния вестник "Заман" в Турция

Турските власти са издали тази сутрин заповеди за задържане на 47 журналисти и служители на опозиционния вестник „Заман“. Заповедите са издадени в рамките на разследването срещу проповедника Фетуллах Гюлен , който според правителството е вдъхновил опита за..

обновено на 27.07.16 в 12:19
Николай Цонев

Николай Цонев: Не би трябвало да се стига до излизане на Турция от НАТО

Няма бежански натиск към българската граница, за разлика от това, което се случва в Гърция, това коментира в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" Николай Цонев , бивш министър на отбраната: България, Гърция и Румъния като..

публикувано на 26.07.16 в 18:40
Георги Марков

Георги Марков: Меркел заложи защитата на Европа за живота и здравето на гражданите на Турция

Австрия и Унгария взимат твърди мерки за мигрантите в двете страни, това коментира в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" един от водещите политици от началото на прехода Георги Марков : Днес завърши посещението на новият..

публикувано на 26.07.16 в 18:12

Васил Василев: Скоро от Турция ще започне масова миграция на хора

Ако Европа продължава да не излъчва сила по отношение на най-важните геополитически теми, как Балканите да опазят своята сигурност? Това заяви в предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Васил Василев от фондация "Братя Василеви": Най-сериозният..

публикувано на 26.07.16 в 14:49

Ердоган води Турция към религиозна диктатура

В Турция стана не един, а два преврата, като вторият е много по-важен от неуспелия метеж. Вторият бе организиран от Ердоган, за да вземе цялата власт в ръцете си и да въведе президентство, което аз бих нарекъл религиозна диктатура. Това заяви в..

публикувано на 26.07.16 в 14:47
Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган: Турция стои зад ангажиментите си към Европейския съюз относно бежанците

Турция няма да промени ангажиментите си по бежанската сделка с Европейския съюз, сключена през месец март тази година, заради осуетения опит за военен преврат в страната. Това подчерта турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред медиите.  В..

публикувано на 26.07.16 в 12:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32