Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция ни предлага двустранно сътрудничество за мигрантите

Бинали Йълдъръм
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция предлага на България двустранен механизъм за сътрудничество по мигрантския проблем. Това е заявил премиерът Бинали Йълдъръм в телефонен разговор с българския си колега Бойко Борисов. Разговорът е бил по инициатива на Йълдъръм, според пресслужбата на турския премиер. Посочва се, че българският премиер се е съгласил с предложението, като било подчертано, че подобна инициатива няма да означава отмяна на споразумението с Европейския съюз за мигрантите. От българската правителствена пресслужба потвърдиха, че е проведен разговор между двамата премиери по проблемите на миграцията.


По-рано тази седмица България екстрадира в Турция без решение на съда турския гражданин Абдуллах Бююк. Той е смятан от властите в Анкара за важна фигура в движението на противника на президента Ердоган - Фетулах Гюлен. В телефонния си разговор с Бойко Борисов турският премиер е уверил, че "експулсираните от България членове на организацията на Гюлен ФЕТО ще бъдат съдени от турската държава според принципите на правото и справедливостта". 

Заради случая "Бююк" министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова разпореди проверки в Главна дирекция "Гранична полиция" и Дирекция "Миграция" на МВР, след като премиерът Борисов призна, че вътрешното министерство е действало "на ръба на закона". Омбудсманът Мая Манолова бе категорична, че незабавното изпълнение на заповедта за експулсиране на Абдуллах Бююк го лишава от правото му на съдебна защита и противоречи на българското и европейското право, на Конституцията и на Закона за чужденците.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Румяна Бъчварова

МВР започва вътрешни проверки заради случая "Бююк"

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова е разпоредила проверки в Главна дирекция "Гранична полиция" и Дирекция "Миграция". Те трябва да установят обстоятелствата, при които е допуснат на територията на страната ни турския гражданин Абдуллах Бююк..

публикувано на 12.08.16 в 18:13

Бойко Борисов: Тревогите ми са свързани с това при кого ще останат накрая мигрантите

Моите тревоги са свързани с това при кого ще останат накрая мигрантите,  каза в интервю за Нова телевизия премиерът Бойко Борисов . Голямата цел, която ние трябва да имаме, е да направим така, че Турция да третира България по различен начин от..

обновено на 12.08.16 в 11:19
Димитър Делчев

Димитър Делчев: Случаят с Бююк заобикаля принципа на върховенството на закона

Случаят с Бююк заобикаля принципа на върховенството на закона, това заяви в интервю за предаването "12+4" на програма "Хоризонт" депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев : Безспорно проблемът с бежанците съществува. В Турция има над 2..

публикувано на 12.08.16 в 13:07

Попова: Властите са действали според закона, като са отказали политическо убежище на Бююк

Според вицепрезидента Маргарита Попова властите са действали според закона, като са отказали политическо убежище на турския гражданин Абдуллах Бююк: У бежището е една от формите за закрила и в молбата, която въпросният гражданин беше депозирал в..

публикувано на 12.08.16 в 11:38

Манолова: Незабавното изпълнение на заповедта за експулсиране на Бююк противоречи на българското и европейското право

Незабавното изпълнение на заповедта за експулсиране на турския гражданин Абдуллах Бююк го лишава от правото му на съдебна защита и противоречи на българското и европейското право, на Конституцията и на Закона за чужденците.  Това заяви омбудсманът Мая..

обновено на 11.08.16 в 17:46

МВР: Задържането и екстрадирането на Абдуллах Бююк е по сигнал на Интерпол

Задържането и екстрадирането на турския бизнесмен Абдуллах Бююк е по сигнал на Интерпол, не става дума за сделка между България и Турция. Това уточниха от МВР. Бизнесменът е предаден на турските власти заради незаконно пребиваване в страната.  При..

обновено на 11.08.16 в 15:06

България е предала на Турция издирвания от Анкара Абдуллах Бююк

България е предала на Турция издирвания от Анкара за връзки с Фетулах Гюлен бизнесмен Абдуллах Бююк , съобщиха от МВР за "Хоризонт". Това е станало на основание на Закона за чужденците, тъй като Абдулах е просрочил срока за пребиваване у нас.    Според..

публикувано на 10.08.16 в 19:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32