Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкара заплаши да скъса споразумението с ЕС за мигрантите, ако няма безвизов режим до октомври

| обновено на 15.08.16 в 18:42
Мевлют Чавушоглу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дайте ни безвизов режим с ЕС или забравете за споразумението, предупреди турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу в интервю за германския вестник "Билд".

Той посочва, че ЕС трябва да предостави безвизов режим на турските граждани през октомври, защото в противен случай споразумението за мигрантите, което предвижда Турция да спира потока нелегални мигранти към блока, може да се окаже под заплаха.

На въпроса ще означава ли това, че ако не бъде премахнат безвизовия режим за турците през октомври, ще се стигне до нова бежанска вълна в Европа, турският министър коментира:

Не искам да говоря за най-лошия вариант, преговорите с ЕС продължават. Но е ясно: или ще изпълняваме всички договори равнопоставено, или ще ги загърбим. Но от ЕС чуваме само: ние сме шефовете и ще се прави така!

Той обърна внимание и на факта, че Брюксел бави изплащането на средствата, предвидени за издръжката на бежанците в Турция, които са близо 3 милиона. По думите на първия дипломат на Турция, страната му се стреми да изпълни всички изисквания за присъединяване към ЕС, но от страна на ЕС получава само заплахи,обиди и тотална блокада.

Канцлерът на Австрия Кристиан Керн заяви, че на Турция трябва да бъде предложен нов формат за сътрудничество вместо продължаване на преговорите за присъединяване към ЕС. Проучване на общественото мнение показва, че 90 на сто от австрийците подкрепят своя канцлер.

В същото време австрийският шарже д’афер беше повикан за обяснение в турското външно министерство заради цинично заглавие на австрийското летище, в което се твърди, че Турция позволявала секс с деца под 15 години. Външният министър на Швеция, който видял обявата, я разпространи в туитър. Турският вицепремиер и министър на финансите Мехмед Шимшек избухна също в туитър и обвини шведския министър, че разпространява лъжлива и гнусна информация.

Междувременно в Турция продължава чистката, предприета в рамките на разследването срещу фетуллахистката терористична организация ФЕТО. Полицията извърши днес операция в три районни съдебни палати в Истанбул. Издадени са заповеди за арести на 170 души от съдебна система. Прокурорът на град Ерзурум Екрем Беязташ е бил арестуван на границата със Сирия при опит да избяга от страната.

Също днес известният турски журналист и главен редактор на опозиционния вестник "Джумхуриет" обяви, че подава оставка. В мотивите си той отбелязва, че след осуетения опит за преврат вече не вярва на турското правосъдие. Джан Дюндар беше осъден през месец май на пет години и 10 месеца затвор за разгласяване на държвани тайни във вестникарска статия, свързана с оръжия за Сирия. Докато очакваше да се произнесе апелативният съд, той замина за чужбина.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Знаците към ЕС от срещата между лидерите на Русия и Турция

  Ако трябва да търсим отзвук към ЕС, това може да бъде един нагледен пример как може да се маневрира и как могат да се отстояват интересите на съответните държави, олицетворявани от Путин и от Ердоган, смята проф. Нина Дюлгерова . Не е случайно, че..

публикувано на 15.08.16 в 13:50

Австрия: ЕС трябва да предложи нов тип сътрудничество на Турция

Европейският съюз трябва да предложи нов формат на сътрудничество с Турция вместо продължаване на фиктивните преговори за членство, заяви в интервю за австрийската агенция АПА канцлерът Кристиан Керн . Керн съобщи, че Виена ще излезе с инициатива на..

публикувано на 15.08.16 в 11:02

Мевлют Чавушоглу: ЕС унижава Турция

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обвини Европейския съюз, че унижава Турция и отново обвърза изпълнението на споразумението за миграцията с либерализация на визите за турски граждани, предаде Франс прес. В интервю за вестник "Билд" турският..

публикувано на 15.08.16 в 07:22

Австрийският шарже д`афер в Анкара дава обяснения за обиди спрямо Турция

Австрийският шарже д`афер в Анкара е бил привикан в турското външно министерство, за да дава обяснения за обиди спрямо Турция на летището във Виена, предаде Франс прес. Става въпрос за светлинно информационно табло, на което се въртял спонсориран от..

публикувано на 14.08.16 в 19:11
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32