Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Радио Варна увеличава ефирното време за фолклор!

БНР Новини

От тази есен в програмата на Радио Варна ще звучи още един час с българска народна музика. Линията "Срещи в 7/8" от формат "всеки делник - без понеделник" преминава във формат "всеки делник", като се запазва часовата зона - от 19 до 20 часа. Добрата новина се прие с огромна радост от почитателите на жанра, а редовните слушатели не пропуснаха да си пожелаят и съботно-неделни вечерни срещи, развълнувани от решението на Програмния съвет на Радио Варна.

"Традицията е модерна" в Радио Варна. И в това няма никакво съмнение!

Освен в делничната музикалната линия "Срещи в 7/8", народна музика звучи всяка сутрин от 6:05 до 6:30 часа (с двуминутно прекъсване за рубриката "Календар") и, разбира се, доайенът в предаванията на Радио Варна - "Съботна трапеза", което се излъчва без прекъсване от 1992 г. до днес!

Вечерите „Срещи в 7/8” стартираха на 5.11.2008 г., като част от делничната вечерна музикална линия и много бързо намериха своята аудитория. Възпитаването в "култура на слушане" и представянето на максимално цветна гама от записи (съобразена с различен тип критерии) са основните цели в петте едночасови вечерни блока. Музикалната линия предлага много и различни „срещи”. От една страна среща с музика от всички фолклорни области и подобласти в България, всяка със своите изпълнители/интерпретарори, а от друга  - среща, в която всеки един слушател ще избяга от несгодите на делника и ще постави себе си в центъра на друга вселена.
Предаванията с българска народна музика в Радио Варна се подготвят от Кристиян Неделчев - автор, водещ, музикален редактор и репортер.

Присъединете се към фейсбук семейството на предаванията "Срещи в 7/8" и "Съботна трапеза"

ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#604 ТОП 20 (25.09.2020-02.10.2020)

публикувано на 25.09.20 в 19:59
Паметникът на Хан Аспарух в Добрич

"Post Factum" с Валери Великов, на 25 септември

Днес е 25 септември - празникът на Добрич. По този повод реших да ви кажа какво не трябва да правите и какво не трябва да пропускате, ако се озовете в Добрич. Какво се случи на днешното дело за добива на газ в Добруджа, научаваме от Иванка Казакова - едно от трите заинтересовани лица, конституирани по делото. Един от редовните слушатели на..

публикувано на 25.09.20 в 15:53

С "Хоризонти" пътуваме към Судан

Радиопътешествието ни днес води към колоритната Африка. "Судан не е това, което си представят повечето от нас - ни разказва Емилия Милушева - преди години Хартум бе най-спокойния град и можех да излизам сама през ноща. А децата вървят с километри сами, за да отидат на училище...." Емилия Милушева е пътешественик, посетил всички континенти. Наското тя..

публикувано на 25.09.20 в 08:45

"Новият ден" на 25 септември с Емилия Николова

Над 10 хиляди стикера раздават във Варна в рамките на кампанията „Спри! Давам път на пешеходец.” Какво очакват да постигнат организаторите? Как Варна ще отбележи Деня в памет на загиналите мотористи? Стартира кампанията „Маскирай се с усмивка” Как се посреща изгрева в село Изгрев? Спектакълът „Корабът на мечтите” - част от..

публикувано на 25.09.20 в 05:42

"POST FACTUM" с Валери Великов, на 24 септември

Депутатите днес свалиха маските. Но не в оня смисъл, а в прекия. Без маски може да се стои в пленарната зала на парламента, става ясно от писмен отговор на здравния министър Костадин Ангелов до депутати от БСП. Ангелов се мотивира с факта, че достъпът на граждани до сградите на различните институции е ограничен и поради това те..

публикувано на 24.09.20 в 16:09
Тръгваме на училище, Вирусът - не!

НА СВЕТЛО на 24 септември с Валерия Василева

Темите и решенията от днешното заседание на Постоянната комисия "Собственост и стопанство"  към Общински съвет - Варна. Репортаж от брифинга на РЗИ - Варна за епидемиологичната обстановка в областта. Интервю с Йоана Буковска за образователното филмче за деца "Тръгваме на училище, Вирусът - не!" в подкрепа на противоепидемичните мерки. Варненския театър..

публикувано на 24.09.20 в 13:21
Варна

"Новият ден" на 24 септември 2020 г. с Димитрина Дончева

Летищата във Варна и Бургас назначиха агенти за безопасно летищно преживяване. Всички пътници ще могат да се обръщат към тях за съдействие и информация. С какво още ще са полезни? Децата и спортът – как да възпитаме у най-малките любов към активния начин на живот? Иван Чобанов е един от четиримата учители по програмата „Заедно в..

публикувано на 24.09.20 в 06:00