Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радио Варна увеличава ефирното време за фолклор!

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини

От тази есен в програмата на Радио Варна ще звучи още един час с българска народна музика. Линията "Срещи в 7/8" от формат "всеки делник - без понеделник" преминава във формат "всеки делник", като се запазва часовата зона - от 19 до 20 часа. Добрата новина се прие с огромна радост от почитателите на жанра, а редовните слушатели не пропуснаха да си пожелаят и съботно-неделни вечерни срещи, развълнувани от решението на Програмния съвет на Радио Варна.

"Традицията е модерна" в Радио Варна. И в това няма никакво съмнение!

Освен в делничната музикалната линия "Срещи в 7/8", народна музика звучи всяка сутрин от 6:05 до 6:30 часа (с двуминутно прекъсване за рубриката "Календар") и, разбира се, доайенът в предаванията на Радио Варна - "Съботна трапеза", което се излъчва без прекъсване от 1992 г. до днес!

Вечерите „Срещи в 7/8” стартираха на 5.11.2008 г., като част от делничната вечерна музикална линия и много бързо намериха своята аудитория. Възпитаването в "култура на слушане" и представянето на максимално цветна гама от записи (съобразена с различен тип критерии) са основните цели в петте едночасови вечерни блока. Музикалната линия предлага много и различни „срещи”. От една страна среща с музика от всички фолклорни области и подобласти в България, всяка със своите изпълнители/интерпретарори, а от друга  - среща, в която всеки един слушател ще избяга от несгодите на делника и ще постави себе си в центъра на друга вселена.
Предаванията с българска народна музика в Радио Варна се подготвят от Кристиян Неделчев - автор, водещ, музикален редактор и репортер.

Присъединете се към фейсбук семейството на предаванията "Срещи в 7/8" и "Съботна трапеза"

ВИЖТЕ ОЩЕ
Катрин Тасева

НА СВЕТЛО на 15 юни с Валерия Василева

Местният парламент във Варна днес заседава присъствено за първи път от много време след началото на пандемията от Covid-19 - репортаж с акцентите от сесията на Общинския съвет. Семинар на тема "Опорни точки за работа с деца аутисти" се провежда днес и утре във Варна - интервю с обучителя д-р Весела Банова – психоаналитик, клиничен психолог и..

публикувано на 15.06.21 в 13:41

НОВИЯТ ДЕН на 15 юни с Иван Барбов

След 8.00 часа ще разберем има ли риск за реколтата от зърнени култури и овошките в Източна България, след падналите напоследък обилни дъждове или те са по-скоро благоприятни? Отговорите – в репортажа на Мариела Димитрова. С какви инфраструктурни проблеми се сблъскват живеещите в Селищно образувание „Добрева чешма“ край Варна? След..

публикувано на 15.06.21 в 05:56

"На светло" в понеделник, 14 юни

Награждаване на кръводарители и хора дарили рековаленсцентна плазма организираха БЧК-Варна съвместно с Кръвния център в града. Поводът – 14 юни Световен ден на доброволния кръводарител. Репортаж на Даниела Стойнова; Репортаж от две комисии, които заседават днес - "Архитектура и градоустройство“ и „Собственост и стопанство“ към варненския..

публикувано на 14.06.21 в 10:34

"Новият ден" на 14 юни 2021 г. с Димитрина Дончева

Защо над 100 хиляди български граждани, които са преболедували COVID - 19, не могат да получат цифрови COVID сертификати на ЕС? Летище Варна и полетите през лято 2021 г. Каква е организацията за изпитите на седмокласниците и в кои случая те няма да могат да се явят на изпит по национално външно оценяване? Здравна рубрика на доктор Людмила..

публикувано на 14.06.21 в 06:00

По първи петли на 14 юни

И този понеделник от 4 до 6 часа Ваня Славова и Добромир Мързов ще бъдат сред най-ранобудните.  Ще започнем седмицата с уханието на вкусни закуски от фурната на нашите редовни слушатели Даниела и Димчо Димови от пекарната във Вълчи дол. Ще надникнем в тефтера със стари рецепти. На гости при семейство Димови беше Нина Милошевич. А покрай меката душа на..

публикувано на 13.06.21 в 19:14

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 11 юни със Светлана Вълкова

100 години Варненски драматичен театър: ерата Стоян Камбарев „В паралелни светове” – ретроспективна изложба на Тодор Игнатов – художникът на Театъра "Косачи" във Варненския куклен театър - вечният кръговрат на живота "Шибил" - кино на сетивата търси духа на Йовков Как се става зограф? – Росен Германов с изложба икони С „Карузо Гала” започва „Опера в..

публикувано на 11.06.21 в 13:25
Аспарухов мост

НОВИЯТ ДЕН на 11 юни с Мариела Димитрова

Какво се случва около Трета буна на Алея първа във Варна, където има премахване на растителност и строителна техника? Репортаж по сигнал на наш слушател в 8.15 часа. И по още един сигнал в 8.20 часа - оказва се, че мнозина варненци плащат за синя зона в курорта „Св.Св.Константин и Елена” като изпращат есемес до синята зона във Варна, а..

публикувано на 11.06.21 в 06:29