Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Животът ни беше в ансамбъла”: Тракийската певица Йорданка Илиева и гайдарят Илия Димитров

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини

Ямболското село Недялско е извор на прочути певци и свирачи, родно място на трима родствено свързани изпълнители – кавалджията Драган Карапчански, певиците Желязка Бочукова и Йорданка Илиева (1922-2002), една от първите солистки на Държавния ансамбъл за народни песни и танци.

Йорданка ИлиеваВ семейството на Йорданка всички пеят. От малка е край сестрите си по празници, на хорото, на нивата, на седянка. „Ние бяхме бедни хора на село, но въпреки беднотията майка ми не спираше да пее. Така работата вървеше по-леко”, спомня си певицата. Бавните богато орнаментирани песни учи от майка си, а хороводните – от хорището. През 1943 г. близък родственик помага на 21-годишната певица да осъществи първите си записи във фирмите за грамофонни плочи „Орфей” (с оркестъра на Ради Ангелов) и „Микрофон” (с групата на Ахмед Бабаков). От 1946 г. след конкурс Йорданка Илиева е редовен изпълнител в концертите „на живо” пред микрофона на Радио София. „До 1951 г. изпълненията бяха на живо и трябваше да ставам рано, за да бъда в 6 часа в радиото”, казва тя. Там гласовитата тракийка среща бъдещия си съпруг – шопският гайдар Илия Димитров, музикант в Угърчинската група на Цвятко Благоев, която участва в радиоконцертите с народна музика. За първата среща с певицата разказва Илия Димитров: „Една сутрин на път за радиото в трамвая пътувахме с колегата Асен Раданов и го попитах на коя певица ще свирим. До нас едно момиче в селски дрехи се обади: „На мен ще свирите, аз съм певицата”. От тогава двамата са неразделни в живота и на сцената.  

Гласът на Йорданка Илиева се разпознава от слушателите, а песните на родното Недялско стават популярни, предпочитани са в радиопрограмите. За нея музиковедът Михаил Букурещлиев пише: Гласовите и музикалните й качества ни карат да се заслушаме в пеенето, да признаем без колебание таланта. Песента се лее естествено и спокойно и това внушава на слушателя усещането, че изпълняваната песен „лежи” на нейния глас”СнимкаНай-ранният запис на Йорданка Илиева в Златния фонд е от 1954 г. на песента „Пил ми Недю” с Угърчинската група. Във фонотеката на радиото тя оставя над 70 песни в съпровод на Тракийската тройка, Странджанската група, Оркестъра за народна музика, групите на Иван Кирев и Атанас Вълчев. В телевизионната поредица „Дъщерите на Орфей” (автор Б. Геронтиев) певицата споделя: „Когато се създаде Държавният ансамбъл за народни песни и танци през 1951 г., на конкурса се явиха около 400 певици, от които одобриха само девет. По-късно имаше и други певици, защото трябваше да се попълва ансамбълът, но ние сме първите девет, които започнахме. С Вълкана Стоянова бяхме утвърдени певици, солистки, станахме каки на новите млади момичета... Говоря предимно за ансамбъла, защото животът ни беше там”. 26 години до пенсионирането си Йорданка Илиева пее в сопраните на хоровия състав, участва в камерни групи, изпълнява и солови песни с оркестъра. Година по-късно в ансамбъла постъпва и нейният съпруг – Илия Димитров. 

Илия Димитров

Попивал от традиционната бащина свирня в родното село Чеканчево, Елинпелинско (Западно Средногорие), 12-годишен Илия Димитров хваща гайдата, а на 16 вече свири с Угърчинската група в Радио София (1938). Неговата популярност нараства, изявите му като солист и оркестрант в ансамбъла, както и записите в радиото показват майсторско владеене на оригиналните шопски хорà и ръченици („Граовско хоро”, „Право шопско на пояс”, „Чеканска копаница” и др.). По негови мотиви Филип Кутев създава музиката към емблематичните музикално-танцови постановки на Държавния ансамбъл – „Шопска сюита”, „Събор в Софийско”, „Мъжко шопско” (хореография М. Дикова) и др. Мария Кутева казва, че той е от онези гайдарджии, които могат да се посочат като пример за подражание на традиционното ни инструментално наследство.

Голяма част от записите на Йорданка Илиева и Илия Димитров са издадени в самостоятелни и сборни грамофонни плочи. През 2006 г. излиза компакдискът „Овчари чукат кърмило” с най-популярните песни на тракийската певица. Последното им участие в предаването „Жива вода” от 2000 г. (автор Т. Пеева) се пази в Златния фонд на БНР.

Йорданка Илиева и Илия Димитров са народни изпълнители, формирани изцяло във фолклорна среда. С репертоара и таланта, които притежават те достойно представят тракийската песенна школа и шопския инструментален стил. Изявите им по радиото, работата в ансамбъла и звукозаписите пренасят това фолклорно богатство в днешната сценична практика и в музикалното обучение на съвременните изпълнители.ВИЖТЕ ОЩЕ

"На светло" в понеделник, 2 август

Колко струва да отидеш на плаж „Панорама – Юг” край Варна и удачно ли е да се взима такса паркинг от наемателите на заведението на плаж „Нирвана"; Тодор Колев – директор на „Дирекция екология и опазване на околната среда” в Община Варна за боклука, който прелива във Варна това лято; Иван Симеонов   - разговор с Антоанета Георгиева от..

публикувано на 02.08.21 в 11:47

НОВИЯТ ДЕН на 2 август с Иван Барбов

В разгара на летните жеги и високите температури се повишава и опасността от горски пожари, които често избухват поради човешка небрежност. Каква е готовността на екипите на варненската пожарна, има ли вече регистрирани пожари от началото на лятото и за какво трябва да внимават хората? Ще чуем началника на Регионалната служба по пожарна безопасност..

публикувано на 02.08.21 в 05:50

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 30 юли със Светлана Вълкова

Актрисата Мария Бакалова стана кръстница на кораб „Гларус ретро кабаре” – нов спектакъл за възрастни на Държавен куклен театър – Варна „Алея на книгата” акостира във Варна за 12-ти път “Романтиците обичат концептуализма” – живопис на Свилен Стефанов 30-то издание на Международния джаз фестивал „Варненско лято” Португалска вечер в Социалната чайна

публикувано на 30.07.21 в 13:25
Плаж к.к.

"Новият ден" на 30 юли 2021 г. с Димитрина Дончева

Каква е програмата на празника на пъпеша, който през почивните дни ще се проведе в село Българево и колко килограма стига вкусният българевски пъпеш? С какви туристи са пълни северните ни черноморски курорти, задълбочава ли се проблемът с кадрите в сектора и ще има ли увеличение на цените през август? Златна халка откриха археолозите..

публикувано на 30.07.21 в 06:00

НА СВЕТЛО на 29 юли с Валерия Василева

Процедурата за кандидатстване за 300 лева, държавна помощ дава за всеки ученик, който ще бъде в първи или осми клас. Дипломатическа активност във Варна - репортажи от посещенията във Варна на п осланиците на Русия и на Италия у нас . Акцентите от днешната сесия на Общинския съвет в Балчик. Ръководството на ИА "Морска..

публикувано на 29.07.21 в 13:59

"Новият ден" на 29 юли 2021 г. със Сияна Спиридонова

Кампания срещу изхвърлянето на фасове в околната среда и по-конкретно в пясъка, се провежда едновременно на 40 плажа по родното Черноморие. Инициативата носи името „Промени картинката“ и цели да повиши информираността за проблема със замърсяването с цигарени фасове и последиците, които носи това. Жители на 17-и микрорайон във Варна..

публикувано на 29.07.21 в 05:30

НА СВЕТЛО на 28 юли с Валерия Василева

Актуална информация за епидемичната обстановка от заседанието на областния кризисен щаб във Варна. Коментар за мерките за екипажите на кораби във връзка с пандемията от коронавирус. Граждани вече могат да подават сигнали за незаконни дейности в горите чрез мобилно приложение "Защити гората".  В Университетска..

публикувано на 28.07.21 в 12:52