Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гайдарският оркестър „Диньо Маринов“ с участие в два хърватски фестивала

БНР Новини

Само преди дни Гайдарският оркестър „Диньо Маринов“ при НЧ „Васил Левски - 1945“ - Варна се завърна от фестивално турне в Република Хърватска. Талантливите млади музиканти от прословутата школа на Диньо Маринов представиха своето изкуство на ХІV-я "Международен фестивал на традиционните музикални инструменти" в Бушевец и Х-я "Международен фестивал на гайдата" в Загреб. Освен традиционните концерти от програмите на двата фестивала – в Бушевец, Велика Горица, Загреб и Миховляни – организаторите се бяха погрижили да им осигурят и интересни срещи. Нашите музиканти се запознаха с местен лютиер изработващ хърватска тамбура, посетиха Етнографския музей в Бушевиц и този в Загреб, във втория впрочем изслушаха лекция на един от най-известните концертиращи шотландски гайдарджии. Освен българската гайда на двата фестивала се чуха още гайди от Хърватска, Словния, Словакия, Сардиния, Белгия, Сърбия и Шотландия. Повече за пътуването на оркестъра чуйте в прикачения файл - запис от предаването „Съботна трапеза” излъчено на 8 октомври. Приятно слушане!


От ляво на дясно: Калоян Василев, Станимир Иванов, Пламен Тинчев, Емил Друмев, Тома Томов, Ясен Друмев (тъпан), Добромир Иванов (кавал), Павел Драгнев, Иван Стоянов, Михаил Калчев, Явор Добрев

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО в понеделник, 19 април

Репортаж от последно заседание на делото за отказания добив на газ в Добруджа на фирма „Русгеоком БГ“ от РИОСВ Варна, преди обявяване на казуса за решаване; Серия от срещи в община Аврен започват от днес, в които ще се обсъжда с граждани възможността за транспорт между населените места; Семейството на Силвия Петрова има нужда от нашата..

публикувано на 19.04.21 в 11:12

НОВИЯТ ДЕН на 19 април с Иван Барбов

Започваме с репортаж за най-новото приложение „Health Buddy+“ на Световната здравна организация и УНИЦЕФ. Чрез него ще можем да получаваме проверена и достоверна информация, свързана със здравето. Какво е бъдещето на стадион „Варна“? Поредната благородната инициатива на доброволците от младежката организация „Делфините“, които..

публикувано на 19.04.21 в 05:51

"Позиция" с Валери Великов, на 17 април

Обобщаваме първите дни от работата на новото Народно събрание. Законодателните промени, които касаят главният прокурор, Висшият съдебен съвет и съдебната система като цяло, коментира адвокат Михаил Екимджиев. Без лимит за секциите в чужбина, гласуване по пощата, мажоритарен вот, промени в начина, по който функционира Централната..

публикувано на 17.04.21 в 08:30

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 16 април със Светлана Вълкова

100 години ДТ „Стоян Бъчваров”: Анна Сливкова откри в Белгия първата пиеса, поставена на варненска сцена Премиера на открита сцена в Държавен куклен театър – Варна – „Трите прасенца” Две изложби тази седмица: юбилейна експозиция на Марина Варенцова-Русева и „Стая с безброй истории” на Татяна Харизанова Поетесата Елка Няголова..

публикувано на 16.04.21 в 12:49

Познаваме ли екопътеките и алтернативния туризъм?

Туризмът има много лица, а днес ще подходим колкото разтоварващо, толкова и аналитично.  Гостуват ни две дами - Мая Иванова от Висшето училище по мениджмънт и Гергана Славова от Икономическия университет. Те съставиха анкета за екопътеките в България като място за бягство и отдих по време на пандемия. От тях ще чуем какви са нагласите и тенденциите при..

публикувано на 16.04.21 в 10:28
Chart

#629 ТОП 20 (16.04.2021-23.04.2021)

публикувано на 16.04.21 в 07:55

"Новият ден" на 16 април с Мариела Димитрова

В събота от десет часа група ентусиасти ще почистят разклона за каварненското село Селце и ще засадят дръвчета. Организаторите търсят и доброволци, които да помогнат за осъществяването на   благородната идея. Един от тях Виктория Попова – Иванова ще ни разкаже още в 8.15 часа. Улицата на готвачите за пореден път ще събере във..

публикувано на 16.04.21 в 06:15