Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Две песни от Добричко", малко фънк и... печелиш класацията на Радио Варна

Ваня Вълкова
Снимка: Личен архив

Орех се вие, повива,
листом гората закрива.
Да държи сянка за лете,
да държи зелен за зиме.
Терзия под сянка седеше,
морено сукно кроеше.
             ***
Гана двори мете,
двори като поле,
с метла чемширова,
с китка бял босилек. 

Пейо Пеев              Снимка: Даниела Михайлова„Когато думите свършват...” – с това заглавие през 2015-а година се появи третият самостоятелен албум на Ваня Вълкова. Наред с тракийските песни, който певицата представи на почитателите си, в звукозаписната продукция тя включи и „Две песни от Добричко”. Автентично начало с песента „Орех се вие”, имитация на звук от грамофон и интрудукции от добруджанска тройка, които обаче бързо прерастват в луд фънк, а „Гана двори мела” се оказва в разгара на купона. Решението е на Пейо Пеев, който е аранжор на песните „в китка”, също така звучи и неговата гъдулка. За срещата на Добруджа с фънк културата си партнира със Стоян Янкулов – ударни, Димитър Льолев – саксофон, Петър Миланов – китара, Недко Богданов – акордеон и Иван Георгиев – гайда. 

Точно това изпълнение на Ваня Вълкова и музикантите спечели класацията на предаването „Съботна трапеза” (изл. на 15.10.2016) за нова „Народна песен на седмицата”. Слушателите избираха измежду изпълненията на АНПТ „Добруджа” („Малка сюита върху три песни от Северна Добруджа”, обр. Н. Кауфман, запис от 1983 г.), Васила Вълчева и Странджанската група („Мама на Милка думаше”, запис от 1965 г.) и Ваня Вълкова. 

По традиция спечелилата песен в класацията звучи в предстоящите делнични дни, от 17 до 21 октомври, минути преди 6 и 30 часа, в програмата на Радио Варна. Приятно слушане!

"Народна песен на седмицата" - това е най-старата класация в ефира на БНР - Радио Варна. Гласува се само и единствено в ефирното време на предаването, събота - от 12:30 до 15:00 часа, чрез ефирен телефон (052 602 802), Скайп (natrapeza) и фейсбук
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Позиция" с Валери Великов, на 17 април

Обобщаваме първите дни от работата на новото Народно събрание. Законодателните промени, които касаят главният прокурор, Висшият съдебен съвет и съдебната система като цяло, коментира адвокат Михаил Екимджиев. Без лимит за секциите в чужбина, гласуване по пощата, мажоритарен вот, промени в начина, по който функционира Централната..

публикувано на 17.04.21 в 08:30

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 16 април със Светлана Вълкова

100 години ДТ „Стоян Бъчваров”: Анна Сливкова откри в Белгия първата пиеса, поставена на варненска сцена Премиера на открита сцена в Държавен куклен театър – Варна – „Трите прасенца” Две изложби тази седмица: юбилейна експозиция на Марина Варенцова-Русева и „Стая с безброй истории” на Татяна Харизанова Поетесата Елка Няголова..

публикувано на 16.04.21 в 12:49

Познаваме ли екопътеките и алтернативния туризъм?

Туризмът има много лица, а днес ще подходим колкото разтоварващо, толкова и аналитично.  Гостуват ни две дами - Мая Иванова от Висшето училище по мениджмънт и Гергана Славова от Икономическия университет. Те съставиха анкета за екопътеките в България като място за бягство и отдих по време на пандемия. От тях ще чуем какви са нагласите и тенденциите при..

публикувано на 16.04.21 в 10:28
Chart

#629 ТОП 20 (16.04.2021-23.04.2021)

публикувано на 16.04.21 в 07:55

"Новият ден" на 16 април с Мариела Димитрова

В събота от десет часа група ентусиасти ще почистят разклона за каварненското село Селце и ще засадят дръвчета. Организаторите търсят и доброволци, които да помогнат за осъществяването на   благородната идея. Един от тях Виктория Попова – Иванова ще ни разкаже още в 8.15 часа. Улицата на готвачите за пореден път ще събере във..

публикувано на 16.04.21 в 06:15

НА СВЕТЛО на 15 април с Валерия Василева

Румен Илиев - директор на Областното пътно управление във Варна, за ремонта на фугата на Аспарухов мост . Репортаж за ремонта на близо 2 км от първокласния път I-9 в участъка Варна - Евксиноград. Факт е новото постановление с одобрените тарифи за таксите от наеми по Закона за туризма. Епидемиологичната обстановка във Варна и..

публикувано на 15.04.21 в 13:09

"Новият ден" на 15 април с Емилия Николова

Преди първия звънец на новия Парламент, говорим с политолога доц. Стоянка Георгиева, преподавател в Икономически университет-Варна - за старите вражди и новите партии Как се промениха правилата за прием на децата в детските градини и в подготвителните групи в училищата във Варна?   Сеитбата на пролетниците в Добруджа започна. Какви са очакванията на..

публикувано на 15.04.21 в 05:05